keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Uusi vanha seinävaate esille kuninkaan saliin

Turun linnan kuninkaan saliin on ripustettu nähtävillä 1600-luvun lopulle ajoitettu myöhäisbarokkityylinen seinävaate. Suomen oloissa harvinainen seinävaate on hankittu Turun museokeskuksen kokoelmiin 1960-luvulla. Hankinnan jälkeen se oli esillä osana silloista uutta perusnäyttelyä.

Seinävaate on nykykäsityksen mukaan tehty Englannissa ja sen kuvioinnin toteutukseen on käytetty häivepistotekniikkaa, eli crewelkirjonta-tekniikkaa. Crewelkirjonta oli  Englannissa käytössä etenkin 1600-luvulla, ja sieltä se kulkeutui siirtolaisten mukana uudelle mantereelle Amerikkaan.

Huonokuntoinen seinävaate on perusteellisesti konservoitu. Miltei vuoden kestänyt konservointityö on ollut haasteellisin Turun museokeskuksen tekstiilikonservaattori Tanja Huikurin uralla. Nykykunnossaan ja vaatetta tukevan ripustusratkaisun kanssa seinävaate on turvallisesti esillä Turun linnan kävijöiden nähtävillä.

Seinävaatteen ripustaminen sujui suuremmitta kommelluksitta. Kuvassa museomestarit Rauski ja Tony tikkaiden yläpäässä varmistavat, että seinävaate saadaan ripustettua suoraan ja tekstiilikonservaattori Tanja huolehtii vielä alareunan viimeisistä yksityiskohdista.

Turun linnan kuninkaan saliin on ripustettu nähtävillä 1600-luvun lopulle ajoitettu myöhäisbarokkityylinen seinävaate.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Turun linnaa uudistetaan!


Turkulaisten oma ylpeyden aihe, Turun linna, on hallinnut Aurajoen suuta jo 1200-luvun loppupuolelta alkaen. Varhaisen vaiheen linnaleiristä muodostui vuosisatojen ja eri rakennusvaiheiden jälkeen Suomen komein maallisen vallan ja puolustuksen tukikohta. Turun linnan muurit kätkevät sisäänsä paitsi Suomen historian käännekohtia, myös Pohjoismaiden historian keskeisiä tapahtumia.

Linnassa on eletty ja kuoltu, juhlittu ja kärsitty – koettu koko elämän kirjo! Nykyisin Turun linna on yksi Suomen tärkeimpiä kulttuurimatkailukohteita. Se on suosituin museokohde pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja perinteisesti keväisten luokkaretkien aikaan linna kuhisee kaikkialta Suomesta tulevia oppilasryhmiä. Kesän turistisesongin aikaan linnan saleissa ja käytävillä voi kuulla kieliä kaikkialta maailman eri kolkista.

Varsinais-Suomen maakuntahallitus päätti kokouksessaan 28.2.2011 myöntää Turun kaupungille EAKR-rahoitusta Turun linnan uudistamishankkeeseen kulttuurimatkailullisen vetovoiman parantamiseksi (hanke 138/2010). Tämän myönnetyn tuen turvin Turun museokeskus aloitti Turun linnan uudistamisen. Hankkeen puitteissa linnan perusnäyttelyitä uudistetaan, tehdään uusia kävijäopasteita ja lisätään linnasta kertovaa informaatiota. Uusien perusnäyttelyiden osalta pääpaino tulee olemaan linnan omassa historiassa.

Uudistuneen Turun linnan avajaisia juhlitaan kesäkuussa 2013!