perjantai 21. helmikuuta 2014

Hiihtolomahulinaa!


Jos vielä mietit, mitä tehdä hiihtolomalla, lähde Turun linnaan! Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 linnassa on tarjolla opastettuja kierroksia ja tekemistä koko perheelle.

Linnan pajan ovet ovat auki ti-la klo 12-16. Pajassa kuullaan linnan oikeista kuninkaallisista ja opitaan peilien historiaa, kuullaan prinsessasatuja tasatunnein ja lisäksi voit valmistaa itsellesi komean barokkipeilin tai jonkin muun kuninkaallisille sopivan esineen. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan.

Opastetut kierrokset


Pikkuritarikierrokset ti-su klo 11 ja 14

Opastettu kierros linnan keskiaikaisiin osiin ti-su klo 12.15 ja 16.30

Ruotsinkielinen Riddartur la-su klo 12.30

Opastusmaksu 2,50€ + museon pääsymaksu.

Turun museokeskuksen muiden museoiden hiihtolomaohjelmasta löytyy lisätietoa nettisivulta: https://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=489091&nodeid=4537

Päivi

tiistai 18. helmikuuta 2014

Mistä on Turun linnan nuket tehty?


Viime kesänä avatun, linnan historiasta kertovan näyttelyn yksi kohokohdista ovat realistiset vahanuket. Halusimme toteuttaa näyttelyyn nukkekohtauksia kahdesta syystä: niiden avulla saisimme kerrottua linnan historiasta hyvin havainnollisella tavalla ja samalla laajaan näyttelyyn saataisiin katseenvangitsijoita rytmittämään kierrosta. Alusta asti oli selvää, että nukkekohtauksista tehtäisiin mahdollisimman realistisia. Ällistyttävän pikkutarkasti toteutettuja nukkeja on monissa ulkomaisissa museoissa, esimerkiksi Jorvik Viking Centerissä Yorkissa tai lähempänä Medeltidsmuseetissa Tukholmassa. Nukkeja ja erilaisia dioraamoja on käytetty näyttelyissä aivan museoiden alkuajoista lähtien, ja hyvin tehtyinä historialliset kohtaukset tai luontomaisemat todella heräävät henkiin.

Nukkekohtausten ideointi oli hauskaa ja lukuisista vaihtoehdoista näyttelyyn valikoitui lopulta seitsemän kohtausta ja yhteensä 16 nukkea erilaisissa askareissa ja tilanteissa. Ihmishahmojen lisäksi näyttelyyn käsikirjoitettiin liuta eläimiä. Projektin tiukan aikataulun ja nukkien suuren määrän vuoksi nukentekijöitä alettiin etsiä ulkomailta. Taitavia tekijöitä löytyy esimerkiksi Venäjältä, Yhdysvalloista ja Englannista. Tarjouskilpailun Turun linnan nukeista voitti englantilainen Osiris Sculpture Ltd, jonka kanssa aloitimme yhteistyön syksyllä 2012.

Nukkien valmistamisen valmisteluun upposi yllättävän paljon aikaa. Halutun lopputuloksen varmistamiseksi toimitimme Englantiin muun muassa valokuvia halutuista asennoista ja ilmeistä, kuvaukset hahmojen olemuksesta ja yksityiskohdista hiuslaatuja myöten, historiallisten henkilöiden muotokuvat sekä suunnitelmat puvuista ja päähineistä. Luonnollisen lopputuloksen kannalta tärkeitä tietoja olivat myös kohtausten huonekalujen piirustukset sekä mitat hahmojen välisistä etäisyyksistä ja katseiden suunnista. Englantiin lähetettiin myös nukeille valmistetut kengät ja kaikki käsiin kiinnitettävät esineet ja korut. Tohinaa oli valmistuspaikassa Yorkissakin, jossa meille etsittiin kiivaasti eläviä malleja muun muassa lehti-ilmoituksilla. Mallien hyväksyminen oli jännittävä vaihe, kun kunkin nuken ulkonäkö alkoi yksi kerrallaan konkretisoitua.


Projektipäälllikkö tuimana linnan makkarantekijä Pylsy-Elinan roolissa. Nukeille halutut ilmeet ja asennot valokuvattiin monesta suunnasta nukkien valmistajaa varten. Lavastaja Elena Turja avusti työryhmää alkuvaiheessa kohtausten hahmottelussa. Kuva: TMM/Martti Puhakka, luonnospiirros Elena Turja
Osiris Sculpturen käyttämä valmistusmenetelmä on mielenkiintoinen. Yritys käyttää siis eläviä malleja, joista valetaan ensin muotit ja sen jälkeen lopulliset nuket usean eri vaiheen kautta joko vahasta tai kipsistä. Menetelmä mahdollistaa realistisen lopputuloksen kasvoissa ihohuokosten, juonteiden ja jopa kielen nystyjen tarkkuudella. Vartaloissa puolestaan toistuvat kehon muodot, realistinen asento ja vaikutelma vartalon painosta. Työ on tarkkaa ja joitakin malleja jouduttiin valamaan useampaan kertaan ja jopa vaihtamaan mallia, kun haluttu ilme ei onnistunut. Mallien osa herättää meissä edelleen ihmetystä – tietynlaisen ilmeen ja asennon pitäminen kipsipaketissa on ihmeellinen saavutus!

Tässä on työn alla Juhana-herttua. Ensin otetaan valos vartalosta ja sen jälkeen kasvoista. Kuva: Chris Wormald

Nukkien valmistaminen koostuu useista työvaiheista. Elävien mallien kasvoista saadut valokset toimivat pohjana näille päille. Seuraavana vaiheena on vahavalosten valmistaminen. Kuva: Chris Wormald

Kunkin valoksen viimeistelytyö valmiiksi nukeksi kestää viikkoja. Jokaiselle nukelle valmistetaan peruukki tai istutetaan hiuskarvat kohdilleen. Myös kulmakarvat, parrat ja ripset pistellään pinseteillä paikoilleen. Elävyys viimeistellään maalaamalla silmät, maskeeraamalla punaa poskille ja huuliin sekä verisuonia ja tummentumia iholle. Viimeistelyssä keskeistä on myös kenkien ja vaatteiden kuluttaminen tilanteeseen sopivalla voimakkuudella.

Tässä linnan makkarantekijä Pylsy-Elinan vaiheet valoksista valmiiksi nukeksi. Kuvat työvaiheista Chris Wormald ja valmis nukke TMM/Martti Puhakka
Monivaiheinen valmistusprosessi ja tiettyjen henkilömallien löytäminen vei enemmän aikaa kuin alun perin toivoimme. Muutaman nuken viimeistely ja pukeminen onkin vielä työn alla ja näyttelyyn on luvassa täydennyksiä kevään aikana. Viime viikolla asensimme paikoilleen uusimman tulokkaan eli vartiovuoroon torkahtaneen jalkajousiampujan. Nukkien hankinta on ollut hyvin työläs, mutta samalla mielenkiintoinen osa näyttelyprojektia. Alkuperäinen tavoitteemme realistisuudesta toteutui jopa yli odotusten ja olemme nukkekohtauksiin hyvin tyytyväisiä!

Tekstiilikonservaattori Tanja Huikuri ja Jani Hyväri WarusSeppäin Killasta viimeistelevät jalkajousiampujan vaatetusta. Kuva: TMM/Päivi Lönnberg
Teksti:
Päivi Lönnberg
Projektikoordinaattori
Turun linnan uudistamishanke