maanantai 22. syyskuuta 2014

Turun päivän tunnelmia

Linnassa riitti eilen kuhinaa ja tunnelma oli korkealla tungoksesta huolimatta. Päivän kävijämääräksi laskettiin miltei tasan 3200! Vapaa pääsy sai turkulaiset liikkeelle, ja toinen vetonaula oli ehdottomasti vain Turun päivänä näytteillä ollut uusi viikinkiaikainen rahalöytö. Moni kävijä poikkesikin linnaan varta vasten rahoja katsomaan.


Konservaattori Riikka Saarinen päivysti rahavitriinin äärellä ja vastaili kysymyksiin. Paikalla poikkesi myös rahojen löytäjä Emil Nygård. Montaa näin väljää hetkeä ei vitriinin äärellä ollutkaan... "Valtavan mielenkiintoinen löytö sai lähtemään vierailulle Turun linnaan", kertoili tämä turkulainen perhe.

Työpajassa taiteiltiin kalliomaalausten innoittamana ja oman jälkensä kallioon jätti noin 200 lasta. Teema liittyi eilen viimeistä päivää auki olleeseen "Kalliossa kädenjälki - Ismo Luukkosen valokuvia Suomen kalliomaalauksilta" -näyttelyyn. Monelle lapselle jo tutussa Ritarisalissa sai taas pukeutua ja kokeilla oloa linnan neitona tai ritarina.


Linnan aulassa oli mahdollisuus osallistua Unelmien museo -kyselyyn. Vastauksia ja visioita tulikin runsaasti! Kiitos kaikille osallistuneille! Aulan suurelta kirjapöydältä moni löysi myös laadukasta luettavaa edulliseen hintaan.


Kuvat ja tunnelmat:
Päivi Lönnberg

tiistai 16. syyskuuta 2014

Turun päivä Turun linnassa

                                                                                                                                                                          TMK/Ville Härmä

Perinteistä Turun päivää vietetään taas syyskuun kolmantena sunnuntaina,  tänä vuonna siis 21.9. Kaikkien turkulaisten tuntema Turun linna on tietenkin mukana ja linnaan on sunnuntaina vapaa pääsy! Portit ovat avoinna klo 10 - 18.

Näyttelyitä, opastuksia ja tekemistä työpajassa
Näyttely Kalliossa kädenjälki - valokuvia Suomen kalliomaalauksilta on sunnuntaina viimeistä päivää auki. Valokuvaaja Ismo Luukkonen esittelee näyttelyn klo 13 alkavalla kierroksella. Opastus on maksuton. Linnan Pajassa tutustutaan näyttelyn innoittamana kalliomaalausten historiaan ja päästään itse kokeilemaan, miten tuhansia vuosia sitten maalattiin.  Paja on avoinna klo 10 - 17.

Joko olet nähnyt uudet linnan historiasta kertovat näyttelyt? Tule katsomaan, miltä näyttää Juhana-herttuan ja Katariina Jagellonican juhlapöytä, katsomaan animaatioita ja videoita ja kuulemaan Turun linnan tonttu-ukon tarinoita!

Päälinnan puolella on luvassa opastettuja kierroksia teemalla Turun linnan arkea ja juhlaa. Kierrokset suomeksi lähtevät linnan aulasta klo 11.00, 12.15, 14.00 ja 16.30. Ruotsinkieliset kierrokset lähtevät klo 13.00 ja 15.00. Opastusmaksu on 2,50 €.

Löytöjä museokaupassa
Turun päivänä linnan museokaupasta löytyy kirjoja ale-hinnoin. Muun muassa suosittu Tiima, tiu,  tynnyri - Miten ennen mitattiin on myynnissä hintaan 5 €.

Osallistu kyselyyn
Millainen olisi sinun unelmiesi museo? Linnan aulassa voit kertoa näkemyksesi kirjoittamalla tai piirtämällä. Aineistokeruu liittyy suunnitteilla ja toiveissa siintävän uuden Turun historia -museon konseptointiin. Unelmien museo -keruulla Turun museokeskus haluaa rohkaista kaikkia ottamaan osaa museon tulevaisuuden suunnitteluun.

Nähdään sunnuntaina linnassa!

PS. Linnan pääsee kätevästi bussilla nro 1. Pysäköintitilaa löytyy Satamakadun puolelta.

perjantai 12. syyskuuta 2014

Tyttökuningas - Made in Turku



Alkuvuodesta tällä foorumilla esiteltiin Mika Kaurismäen The Girl King – elokuvan kuvauksia linnassa. Ne olivat ja menivät mutta Tyttökuningas elää. Kuningatar Kristiinasta kertovan näyttelyn suunnitelmat on tehty ja alkaa olla toteutuksen aika.

Kuningatar Kristiina on yksi erikoisimmista ja kiinnostavimmista hallitsijoista Ruotsin valtakunnan historiassa. Kuningattarena 1600-luvun alkupuolella ollut Kristiina oli kiistelty henkilö, joka luopui kruunusta 1654, kääntyi katolilaisuuteen ja muutti Roomaan. Kristiinan persoona ja toiminta on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena pitkään. Yhä edelleen hänestä kirjoitetaan kirjoja, kuvataan elokuvia ja tehdään näyttelyitä.

Turun linnassa näillä näkymin helmikuussa -15 avattava näyttely kertoo kuningattaren kiehtovan elämäntarinan ja esittelee 1600-luvun Turkua ja Turun linnaa. Linnassa voi tutustua myös The Girl King -elokuvan tekemiseen, sen lavasteisiin ja rekvisiittaan. Esille asetetaan muun muassa yli kaksikymmentä elokuvan pukua hattuineen, kenkineen ja asusteineen. Museon varastoissa odottavat tekstiilikonservaattori Tanjaa elokuvan puvut, päähineet, alushameet ja kengät.

Niin, mistä sitten tulee näyttelyn nimi, Tyttökuningas – Made in Turku? Tietenkin siitä, että Kristiina itse eräässä kirjeessään kirjoittaa, että hänet on saatettu alkuun Turun linnassa, jossa Kustaa II Adolf ja Maria Eleonora vierailivat alkuvuodesta 1626.

Pukusuunnittelija Marjatta Nissinen suunnitteli elokuvan upean puvustuksen, josta saadaan esimakua seuraavissa kuvissa:

 
 

Näyttelyyn saadaan Tukholman Varuskamarista, Hallwyska museetista ja Skoklosterin linnasta ja aitoja Kristiinalle kuuluneita esineitä kuten alla oleva naisten satulan peite varusteineen.






Teksti  Nina Lepokorpi
Kuvat  Martti Puhakka, Mikko Kyynäräinen/Ulla Kujansuu, Livrustkammaren

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Täydennyksiä päänäyttelyyn

Turun linnan vuosi sitten avattu päänäyttely linnan historiasta on kokonaisuus, jota täydennämme ja kehitämme jatkuvasti. Saatu asiakaspalaute on ollut lähes pelkästään positiivista ja iloksemme olemme huomanneet, että kehitysideat ja kritiikki ovat kohdistuneet lähinnä niihin asioihin, jotka ovat olleet meillä tiedossa ja työn alla kaiken aikaa. Kuluneen vuoden aikana näyttelytilojen valaistusta on parannettu, lapsille suunnatut Turun linnan tonttu-ukon tarinat on merkitty näkyvämmin, kosketusnäyttöjen tekstikokoa on suurennettu ja niiden kosketusherkkyyttä parannettu.
Pyöreän tornin näyttelyvitriineitä. Kuvat: TMK/Ville Härmä
Viimeisimpiä lisäyksiä näyttelyyn ovat uudet vahanuket. Muun muassa herttuan hevostalli ja linnan keittiö ovat täydentyneet lapsi-nukeilla.  Uusi tulokas näyttelyssä on myös puuhevonen, jonka satulaan pienet ja isommatkin museovieraat voivat kiivetä. Hevonen on valmistettu Turun museokeskuksen omalla verstaalla ja selässä on oikea nahkainen satula. Tulevana viikonloppuna hevonen vierailee Turun messukeskuksessa, mutta on taas ensi viikolla paikallaan linnan pyöreässä tornissa.

Hopotihop! Allekirjoittanut ja hevosen rakentaja Seppo Kannisto koeajolla. Kuvat: TMK/ Päivi Lönnberg & Kari Hintsala
Näyttelyyn on viime päivinä saatu paikalleen myös uusia kosketusnäyttöjä. Niihin on upotettu valtava määrä tietoa vitriineissä ja nukkekohtauksissa nähtävistä esineistä. Näyttöjen selailuun voi saada kulumaan tuntikausia! Näyttelystä voi tosin nauttia kevyemminkin. Kaikki näyttelytekstit on kirjoitettu niin, että pelkästään lukemalla tekstitaulujen ensimmäiset lauseet, saa käsityksen Turun linnan historian pääpiirteistä.
Kuvakaappaus nukkekohtauksen kosketusnäytöstä.
Näyttelyn suunnitteleminen on aina vaikeaa. Näyttelyn tekijöillä on omanlaisensa ajatus sisällön rajauksesta ja käsikirjoituksesta sekä näyttelyn luku- ja kiertotavasta. Jokainen asiakas kokee näyttelyn kuitenkin omalla tavallaan ja tulkitsee ja ymmärtää sisältöjä omista lähtökohdistaan. Museovierailu onkin aina uniikki kokemus. Meille tekijöille palaute on tärkeää, sillä siten näyttelyitä voidaan niiden elinkaaren aikana parantaa ja asiakkaiden kokemuksia hyödyntää uusien näyttelyiden suunnittelussa. Jos kävit linnassa vuosi sitten, ei kannata ajatella, että linna on jo nähty. Muurien takana on taas uutta nähtävää ja koettavaa!

Teksti:
Päivi Lönnberg

maanantai 8. syyskuuta 2014

Kesäoppaana Turun linnassa, osa 2

Taas hujahti kesä opastaessa Turun linnassa. Kaksi kuukautta kipusin melkein päivittäin ylös alas linnan portaita, liukastelin esilinnan sisäpihan mukulakivillä ja kerroin linnan rakentamisesta, valtakamppailuista ja rakkaustarinoista linnan vierailijoille. Alkukesästä linna oli mukavan viileä, ellei jopa liian kalsea paikka oleskelulle. Vielä kesäkuussa jotkut pikkulapset hytisivät hellevaatteissaan opaskierroksella. Heinäkuun helteiden lämmitettyä linnan kivimuurit, joutuivat niin oppaat kuin jotkut opastettavatkin pyyhkimään hikeä otsaltaan ja kaipaamaan tuulettimia.

Alun perin tulin Turun linnaan ja Turun museokeskukselle korkeakouluharjoitteluun Näyttelyt ja pedagogiikka -yksikköön toukokuussa 2012. Pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan uuden Linnan pajan toimintaa toisen harjoittelijan kanssa ja osallistumaan muutenkin Museokeskuksen pedagogiseen puoleen. Tästä työharjoittelusta jäi hyppysiin arvokasta työkokemusta museo- ja työpajatoiminnan suunnittelusta, järjestämisestä ja markkinoinnista, tärkeitä kontakteja ja harjoittelun jälkeen keikkatöitä sekä myöhemmin kesätöitä oppaana. Turun linna on mahtava paikka työskennellä ja kaiken hyvän päälle sain toisesta harjoittelijasta, Suvista, uuden ystävän. Yksi parhaista asioista Turun linnassa työskentelyssä ovatkin työkaverit ja myöhemmin, nyt kun kolmas kesä on Turun linnassa on ohitse, on monia uusia ystäviä ja tuttavuuksia jäänyt elämääni.

Museo-oppaana työskennellessä muutenkin parasta ovat ihmiset ylipäänsä, siis työkavereiden lisäksi asiakkaat. Opastaessa tapaa huipputyyppejä nelivuotiaasta Sisu-pikkuritarista australialaiseen eläkeläispariskuntaan. Kulttuurihistorian jatko-opintoja suunnittelevana historia luonnollisesti kiinnostaa minua ja linnan, ja laajemmin Suomen ja Euroopan, historiasta minulla riittäisi helposti kerrottavaa viidenkin tunnin ajaksi. Varsinkin Vaasan veljesten valtakamppailut ja yksittäiset ihmiskohtalot linnassa saavat minut suorastaan innosta litteäksi.

Parasta kuitenkin on, kun opastaessaan saa muut ihmiset, linnan kävijät, innostumaan samalla tavalla. Oppaan olo on kuin voittajalla, kun kierroksen alussa jurottanut mies tai kännykkäänsä näpertänyt teini kuunteleekin kierroksen lopulla korvat höröllä, naureskelee oppaan (huonoille) vitseille ja jää vielä opastuksen loputtua kyselemään lisää yksityiskohtia. ”Kuinka sille Kaarina Hannuntyttärelle sitten kävikään kun Juhana meni naimisiin?”, oli yksi usein kysytyistä kysymyksistä. Se, kuinka linnan saa omilla kertomuksillaan heräämään henkiin kävijöiden silmissä, on palkitsevaa. Museo-oppaan työssä kokeekin varmaan ne asiakaspalvelun mukavimmat puolet, kun ihmiset tulevat usein hyvällä tuulella ja opastuksesta ilahtuneina antamaan kiitoksensa ja mukavaa palautetta.

Toivottavasti nähdään Turun linnassa!

Teksti:
Liisa Lalu

Kuva:
Aino Karvo