torstai 22. tammikuuta 2015

Jännitys tiivistyy lähes käsin kosketeltavaksi


Niinhän usein sanotaan ennen suurta finaalia. Turun linnan Tyttökuningas - Made in Finland -näyttelyn rakentamisessa lähestytään loppuvaiheen kiireitä. Eilen tuli vahingossa jo ihmeteltyä että kylläpä sujuu hyvin, ja pieni takaisku seurasi välittömästi. Eiköhän siitä selvitä. Tämä viimeisten päivien hektinen tunnelma on parasta kaikesta, kiireen keskellä  voi olla varma siitä että ammattitaitoinen työporukka hoitaa homman. Vitriini toisensa jälkeen tulee valmiiksi, tekstit ja esineet löytävät paikkansa. Korokkeelle ilmestyy valtaistuin, hevoselle loimi, korokkeelle puvut.

 

 




Niitä odotellessa voi vaikka käydä Hansatorilla vilkaisemassa Tonyn, Rauskin ja Tanjan pystyttämää esittelyvitriiniä.






Teksti Nina Lepokorpi
Kuvat Martti Puhakka ja Nina Lepokorpi

torstai 8. tammikuuta 2015

Museotyön monet ulottuvaisuudet



Taas kerran tuli todistettua konservaattoreiden osaaminen. Tyttökuningas-näyttelyyn tarvittiin ihmisen sydän. Ihan oikeaa sellaista ei toki haviteltu, mutta kuuleman mukaan sian sydän on aivan vastaavanlainen. Sen konservoiminen näyttelykuntoon olisi kuitenkin vienyt useamman kuukauden ja siksi käännyttiin museokeskuksen taidekonservaattori Emilia Kallisen puoleen.

Emilia lähti kauppaan, osti massaa, muotoili, pisti tuotoksen uuniin ja lopputulos näkyy kuvissa.
Salaisuudeksi jääköön, kenen rinnasta sydän on irrotettu. Asia selviää Tyttökuningas – Made in Turku – näyttelyssä. Se avataan yleisölle 5.2. kuluvana vuonna.





teksti: Nina Lepokorpi
kuvat. Sari Selkee

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Turun linnan Pajassa historia herää henkiin



Turun linnan Pajan kurssitoiminta on nyt pyörinyt kahden vuoden ajan ja sen suosio on tasaisesti kasvanut. Pajassa pääsee syventymään linnan historian eri osa-alueisiin moniaistisen tekemisen ja kokemisen kautta. Lapsille Paja tarjoaa monipuolisia historiaa opettavia ja elävöittäviä kursseja. Kursseilla tutustutaan esimerkiksi oikeiden heittokoneiden mekaniikkaan ja keskiajan sodankäyntiin rakentamalla heittokoneiden pienoismalleja, keskiajan pukeutumiseen tutustutaan valmistamalla itselle asepaita tai mekko yhdessä vanhemman tai vaikka kummitädin kanssa ja heraldiikkaan syvennytään kuulemalla heraldiikan sommittelusäännöistä ja -tavoista ja valmistamalla itselle vaakunakilpi. Laulua ja soittoa Turun linnassa 700 vuotta -kurssilla tutustutaan musiikin ammattilaisten johdolla eri aikakausien musiikkiin ja soittimiin ja viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty suuren suosion saanut, perheen pienimmille tarkoitettu Prinsessakurssi järjestetään taas uudelleen. Tällä kertaa kurssilla kuullaan prinsessa Katariina Jagellonican lisäksi 1600-luvulla eläneestä tyttökuningas Kristiinasta. Nuoret voivat osallistua myös värikkäiden lautanauhojen tekoon.

Aikuisille Turun linnan Paja tarjoaa ihan uuden Aikuisten salongin, jossa järjestetään käsityökurssien lisäksi myös linnan historiaan ja näyttelyihin liittyviä asiantuntijaluentoja. Kevään aikana tutkijat Seija Väärä ja Nina Lepokorpi johdattavat yleisön kuningatar Kristiinan 1600-lukuun ja Tyttökuningas – Made in Turku -näyttelyyn. Antiikkiesineistä kiinnostuneita hemmotellaan konservaattori Sari Selkeen Antiikki-iltapäivällä, jossa tutustutaan Turun linnan upeisiin antiikkihuonekaluihin ja opitaan niiden säilytyksestä ja korjauksesta sekä eri tyylikausien ominaispiirteistä. Suomen rahalöydöksiin, museon rahakokoelmaan ja vanhojen rahojen keräilyyn pääsee tutustumaan intendentti Petteri Järven Vanhojen rahojen iltapäivässä.

Turun linnan Pajan kursseihin ilmoittaudutaan sitovasti oheisen linkin kautta. Suositut kurssit täyttyvät pian, joten paikka kannattaa varata ajoissa. Myös Aikuisten salongin luentoihin voi varmistaa paikkansa ilmoittautumalla linkkien kautta etukäteen.


Teksti: Maria Huokkola