torstai 30. huhtikuuta 2015

Hauskaa vappua!




Linnanpuistossa on puitteet kohdillaan vaikka vappupiknikille! Linnaa on tosin tyydyttävä ihailemaan ulkoapäin, sillä suljemme tänään jo klo 15 ja huomenna vapunpäivänä olemme suljettuna. Portit aukeavat jälleen lauantaina. Viikonloppuna on tuttuun tapaan yleisöopastukset klo 12.15 ja 16.30.

Ninan ja Salmen läksiäiset

Turun linnan näyttelyiden, tapahtumien ja opastusten parissa pitkään yhdessä työskennelleet tutkijat Nina Lepokorpi ja Salme Kotivuori jäävät tänä keväänä eläkkeelle, ja heidän läksiäisiään vietettiin viime perjantaina railakkaissa tunnelmissa kuten räiskyville persoonille sopii.


 Juhlapaikkana oli Kalastajankadun näyttelyrakennussali, asianmukaiseen henkeen sisustettuna.


Ohjelmaa ja huvia oli jos jonkinlaista, tässä vain muutamia hailaitteja. Tino Ahlgren lauloi tangon Musta ruusu, sillä sehän, kuten tiedämme, kasvoi Turun linnan puistossa.


Laulamaan pääsi myös Salme, tässä säestäjänään Martti Puhakka.


Kollegat olivat kehitelleet kaikenlaista henkilöiden elämään ja uraan liittyvää. Koiraihmisenä tunnettu Nina sai läksiäislahjaksi mäyräkoiran.


Turun linna ritaripäivät on perinteisesti organisoitu Salmen käsitekartan avulla. Nyt sellainen oli laadittu Salmen eläkepäivistä, kuvioita avaamassa Hilkka Kauppinen.


Kaksikon yhteistä uraa viidellä vuosikymmenellä muisteltiin valokuvin parinkin powerpointesityksen verran, jonka jälkeen juhliminen jatkui pikkutunneille saakka. Tässä vielä kukitetut juhlijat.



Haikein mielin kiitän molempia myös omasta puolestani vuosien yhteistyöstä Turun linnan näyttelyiden ja tapahtumien parissa!


Kuvat: Martti Puhakka ja Emilia Kallinen

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Linnanfältin kaupunginosaviikon ohjelma linnassa


Kaupunginosaviikot laajenevat nyt ensi kertaa Linnanfälttiin ja Turun linna on tietenkin mukana!   Linnanfältin oma viikko avaa kevään 4.-10.5.2015. Koko ohjelman löydät Linnanfältin omalta Facebook-sivulta. Turun linna on ohjelmassa mukana keskiviikosta alkaen.

Keskiviikkona 6.5.
klo 16.30 – 18.30 Tyttökuningas-luento Turun linnan Bryggmansalissa ja Tyttökuningas-näyttelyn  esittely. Luennon ja opastuksen aikana kuullaan uskomattomia tositarinoita 1600-luvulla hallinneen kuningatar Kristiinan elämästä. Luennoitsijana tutkija Nina Lepokorpi. Linnan pääsymaksu 9 € + opastusmaksu 3 €.

Lauantaina  9.5.
klo 12.30  Puistokierros Linnanpuistossa. Kierroksella kuullaan linnan historiasta ja linnan puistosta ja katsellaan linnaa ulkoapäin. Kierros lähtee esilinnan edustalta. Oppaana tutkija Salme Kotivuori. Kierrokselle on vapaa pääsy. Linnanpuistoon voi myös pistäytyä piknikille 70 erilaisen puu-, pensas- ja ruokokasvilajin katveeseen ihailemaan kevään tuloa.

klo 14.00 Tyttökuningas-näyttelyn esittely. Kierroksella kuullaan uskomattomia tarinoita 1600-luvulla hallinneen kuningatar Kristiinan elämästä. Kierros alkaa linnan lippukassalta. Linnan pääsymaksu 9 € + opastusmaksu 3 €.

klo 11-15 Brunssi ravintola Juhana Herttuan Kellarissa. 15 €/hlö. Sisäänkäynti ravintolaan on esilinnan pihalta.

Sunnuntaina 10.5.
klo 12.30 Puistokierros Linnanpuistossa. Kierroksella kuullaan linnan historiasta ja linnan puistosta ja katsellaan linnaa ulkoapäin.  Kierros lähtee esilinnan edustalta. Oppaana tutkija Salme Kotivuori.
Kierrokselle on vapaa pääsy. Linnanpuistoon voi myös pistäytyä piknikille 70 erilaisen puu-, pensas- ja katveeseen ihailemaan kevään tuloa.

klo 14.00 Tyttökuningas-näyttelyn esittely. Kierroksella kuullaan uskomattomia tarinoita 1600-luvulla hallinneen kuningatar Kristiinan elämästä.  Kierros alkaa linnan lippukassalta. Linnan pääsymaksu 9 € + opastusmaksu 3 €.

klo 12-15 Äitienpäiväbrunssi ravintola Juhana Herttuan kellarissa. 15 €/hlö. Sisäänkäynti ravintolaan on esilinnan pihalta.

torstai 2. huhtikuuta 2015

Harvinaisia aarteita Tukholman kuninkaanlinnasta näytteillä Turun linnassa

Turun linnan Tyttökuningas -näyttelyssä saa omin silmin nähdä Kuningatar Kristiinalle kuuluneita alkuperäisiä esineitä 1600-luvulta. Tukholman Kuninkaallinen varuskamari, josta esineet ovat peräisin, on todellinen aarreaitta.  Sieltä löytyy pukuja, aseita ja varusteita, joita Ruotsin kuninkaalliset ovat käyttäneet vuosisatoja sitten. Eikä esineistä tee ainutlaatuisia pelkästään niiden ikä tai loistokkuus, vaan se, että niillä on tarina ja että ne ovat kuuluneet merkityksellisille historiallisille henkilöille.  

Linnassa on esillä mm.  ranskalainen naistensatula, jonka päällä Kristiina on ratsastanut Punaisesta sametista valmistettu satula ja satulapeite on kirjailtu hopealangalla ja on aikoinaan maksanut omaisuuksia. Kristiina ei nuukaillut hankkiessaan kauniita esineitä hoviinsa. Kirjailun on suunnitellut tukholmalainen Simon Jüterbock ja se on valmistettu Pariisissa 1650. Varustukseen kuuluu myös kaksi pistoolikoteloa pistooleineen ja naisten jalustin. Pistooliparia käyttivät ratsuväen sotilaat. Kristiinalla ne taas symboloivat hallitsijan vallan korostamista.  Kristiina rakasti ratsastamista ja hänen sanotaan ratsastaneen kuin mies.


Pieni pellavainen lapsen paita näyttää ensi silmäyksellä vaatimattomalta, mutta kun katsoo sitä tarkemmin, näkee taidokkaasti nyplätyt pitsit hihansuissa. Juuri tämä paita oli Kristiinan yllä hänen ollessaan kaksivuotias (1628), silloin, kun isä Kustaa II Adolf vielä eli.  Kristiina oli tuolloin jo saanut tietää perivänsä valtakunnan kruunun. Jos paitaa olisi käyttänyt joku muu, se ei olisi todennäköisesti säilynyt, vaan kulutettu loppuun.


Kristiinan varuskamariin kuulunut pieni pähkinäpuusta ja teräksestä valmistettu varsijousi vuodelta 1646 on oikea taidonnäyte. Se on koristeltu sarvella, luulla, helmiäisellä ja silkillä. Koristeaiheena on nainen – Kristiina itse – ampumassa maaliin.  Kristiina on harrastanut tällä aseella tarkkuusammuntaa. Näyttelyssä on esillä myös rataslukkoisia metsästysluodikkoja, jotka on koristeltu metsästysaihein ja antiikin mytologian hahmoin.  Myös toisessa luodikossa on naisen kuva, joka saattaa esittää Kristiinaa, koska ase tehtiin hänelle. Jo nuorena Kristiina oli taitava ampuja. Hän kykeni ampumaan jäniksen yhdellä laukauksella.

Nämä esineet tarinoineen tuovat Kristiinan meidän kaikkien tavoitettavaksi. Hän ei ole vain yksi hallitsija historiankirjan lehdillä. 

"Ihmiset jotka kulkevat omia polkujaan eivät tarvitse karttaa” kirjoitti Kristiina. Hän todella kulki omia teitään.

Seija Väärä