maanantai 29. kesäkuuta 2015

Keskiaikapäivän tunnelmia

Linnassa vietettiin lauantaina Keskiaikapäivää teemalla kaalinpäitä, kuninkaita ja kuperkeikkoja - herkuttelua ja lystinpitoa linnassa. Hieman jännitimme millaiseksi sää muuttuu aurinkoisen aamun jälkeen, mutta onneksi päivä oli lopulta pääosin aurinkoinen. Linnan porteista virtasi sisään yli 1400 kävijää. Tänä vuonna ohjelmaa oli erityisen paljon linnan piha-alueilla.

Esilinnan pihamaalla tanssittiin, ihmeteltiin notkeita narreja, selviydyttiin sokkelosta ja lohikäärmeen kidasta ja olipa paikalla kaksi uljasta ritarihevostakin, joita sai kokeilla aseenkantajan avustuksella. Kauppiaiden pöydiltä löytyi monenlaista kotiinviemistä ja ravintolan pöydät notkuivat ihania ruokia.


Päälinnan pihalla taitavien jousiampujien nuolet viuhuivat sarjana maalitauluun. Hämyisässä asuinhuoneessa Albrekt Mecklenburgilaisen joukot kertoivat aikakauden varusteista. Keskiaikaisessa keittiössä tuoksuivat yrtit ja mausteet.

Puiston puolella harjoiteltiin ja kisattiin perinteisissä lasten turnajaisissa. Taidot kehittyivät mm. keppihevosratsastuksessa, peitsen käytössä ja tarkkuudessa. Päivän aikana pidettiin kolmet kisat, joiden voittajat kruunattiin tammenlehväseppeleillä.


Sisällä pääsi syventämään tietojaan keskiajasta ja linnan historiasta opastetuilla kierroksilla ja näyttelyissä. Tutkijan pöydällä oli nähtävillä ruokailuun liittyviä arkeologisia löytöjä. Pajassa istutettiin yrttien siemeniä ja kuultiin keskiaikaisesta keittiöstä. Saattoipa huoneissa vilahtaa kummituskin...


Keskiaikatapahtumaa vietetään taas ensi kesänä. Sitä ennen on luvassa Tonttupäivä marraskuussa ja Ritaripäivät tammikuussa.

Kuvat: Päivi Lönnberg & Maria Huokkola

torstai 25. kesäkuuta 2015

Uskallatko astua sisään sokkeloon?


Tänä vuonna linnan Keskiaikapäivänä esilinnan pihan täyttää uusi, linnassa ennennäkemätön rakennelma. Kuluvan viikon aikana pihalle on kohonnut labyrinttimainen sokkelo, jossa kävijät, niin isommat kuin pienemmätkin, voivat kokeilla suuntavaistoaan. Labyrinttihan on kuviona jo hyvin vanha, ja päälinnassakin on Rouvaintuvassa nähtävissä satoja vuosia sitten seinään raapustettu labyrintti. Tällaista heinäpaaleista rakennettua sokkeloa ei kuitenkaan todennäköisesti linnassa olla ennen nähty.

Heinäpaalien siirtoa puiston puolelta rakennuspaikalle esilinnan pihaan. Kuva: Mikko Myllyntausta.
On tosin hyvä tehdä selkeä erottelu sanojen välille: useimmiten labyrintiksi kutsutaan kiertelevää reittiä, jossa on kuitenkin vain yksi tie eikä ollenkaan vaihtoehtoisia kulkusuuntia, joten reitin mutkia seuraamalla päästään varmasti myös loppuun. Sokkelossa sen sijaan on monta eri reittiä, tienhaaroja ja myös umpikujia, joten sokkelossa omana haasteenaan on ulos pääseminen. Olemme siis rakentaneet sokkelon, jonka taustalla on ajatus keskiaikaisista labyrinteista.
 
Kun rupesin suunnittelemaan, millainen labyrintti pihalle voitaisiin tehdä, aloitin tutkimalla akateemisia kirjoituksia keskiaikaisista labyrinteista. Oli kuitenkin hämmentävää, että jatkuvasti törmäsin vain jungilaiseen psykoanalyysiin liittyviin teksteihin… Lopulta selvisi, että labyrintti on itse asiassa yksi jungilaisen psykologian merkittävimpiä symboleita, jossa kuvastuvat ihmisen mielen sisäiset salaisuudet ja psykoanalyysissä tehtävä mielen labyrintin ja sokkeloiden koluaminen. Näitä syvällisiä ajatuksia voi sitten pitää mielessä linnan pihan sokkelossa kierrellessä.

Heinäpaalisokkelomme ei kuitenkaan pohjaudu psykoanalyyttiseen teoriaan, vaan sen suunnittelun taustalla on jo muinaisilta ajoilta peräisin oleva ajatus labyrintista, monimutkaisesta edestakaisin kiemurtelevasta reitistä, jossa voi jopa eksyä hieman. Ehkä kaikkien aikojen kuuluisin labyrintti oli muinaisessa Kreetassa. Siellä labyrintissa asui myös pelottava Minotauros, puoliksi ihminen puoliksi härkä. Sellaista ei kuitenkaan täällä linnassa ole, ei hätää! Labyrintteja oli myös keskiajalla, ja symmetrisiä labyrinttikuvioita on tehty keskiaikaisiin kirkkoihin. Niillä on voitu kuvata Jumalan luoman maailman monimutkaisuutta, ja niihin oma sokkelommekin perustuu. Turun linnan Rouvaintuvassa ikkunanpieleen raapustettu labyrintti on saattanut myös suojella pahoilta hengiltä eksyttämällä ikkunasta sisään tulleet henget niin pahasti, etteivät ne päässeet sisään. Hyödyllinen kuvio siis!


Rouvaintuvan ikkunasyvennyksen labyrintti. Kuvat: Ania Padzik
























Lopulta sokkelon suunnitteleminen paperilla olikin tapauksessamme ehkä helpoin työ. Enemmän aikaa ja voimaa vaadittiin itse rakennelman pystyttämisessä. Heinäpaaleista saatiin rakennettua hyvä sokkelo, mutta niitäpä sai sitten kanniskella. Heinäpaaleja tarvittiin noin 200! Onneksi heinäpaalien kantamiseen löytyi runsaasti auttavia käsiä, ettei allekirjoittaneen tarvinnut yksin niitä raahata. Rakentaminen sujuikin joutuisasti, ja Keskiaikapäivänä lauantaina 27.6. pääsevät kaikki kävijät tarkastelemaan lopputulosta ja selvittämään tietään ulos sokkelosta.


Sokkelo alkaa hahmottua. Seiniä korotetaan vielä toisella kerroksella heinäpaaleja. Kuva: Sida Rouvinen

Mikko Myllyntausta

torstai 18. kesäkuuta 2015

Turnajaishevoset valmiina koitokseen

Sain tehtäväkseni tehdä terveystarkastuksen kolmelle vanhalle turnajaishevoselle, jotka ovat majailleet talven linnan makasiinien tallissa. No, kyllä olivat päässeet laihaan kuntoon. Onneksi ne nyt pääsevät hyvään hoitoon. Kuljetin ne linnan pukuhuollon tiloihin ja aloitin perushuollosta, että turkit alkaisivat silottua ja silmät loistaa. Huomasin, että tekoripsiä tarvitsevat muutkin kuin naiset! Kaikki hepat saivat upeat, pitkät ja kaarevat ripset maalipensselien karvoista. Tietenkin hieman kajalia tarvittiin myös ja harjan palmikointia. 

Selkeästi erottui jo, että on yksi tyttöheppa ja kaksi poikaheppaa. Siitä määräytyi millaiset loimet ja tyylin kukin heistä saisi. Kaiken pohjana on hyvä suunnittelu. Tutustuin laajasti keskiajan turnajaismenoihin kirjallisuudessa ja netissä. Aloitin vaaleasta, sirosta hevosesta, joka oli jo saanut kauniin sivupalmikon itselleen. Sukellus linnan pukuhuollon kangasvarastoon, ja tulos oli vanhan roosan värinen loimi, johon suunnittelin okran värisestä sametista kuviot. Kaavoina käytin vanhaa loimea, joka oli jo kulunut monissa turnajaisissa. Ensin hevosta piti kuitenkin ruokkia niin, että kyljet saivat vähän pulleutta. Tämä kaunis hevonen tulee mitä ilmeisimmin kuljettamaan jotain linnan neitoa ja hurmaamaan kaikki.

Toiseksi työn alle pääsi vankka vaaleanruskea hevonen, joka myöskin tarvitsi lihaa luittensa päälle. Se selvästi halusi olla aatelisen ritarin ratsuna. Siksipä halusin suunnitella sille sinisen, kultavaakunoin koristellun loimen. Erityisesti turnajaisiin tarkoitetussa loimessa koko pää on suojattu ja reunat koristeltu keskiaikaisella muurinharja kuvioinnilla. Heraldisiin vaakunakuviointeihin tutustuin alan ammattikirjallisuudessa. Lopputulos on oma suunnitelmani lintukuviosta, jonka jokaisen linnun ompelin erikseen vaakunaan ja vaakunan sitten loimikankaaseen. Loppukomistuksena kiinnitin päähän vielä aidon strutsinsulan. Ylväs ilmestys, jolla ratsastamisesta kilpaillaan.



Kolmas hevonen on ruskea raunikko, joka aivan vaati metallihaarniskaista suojaa taisteluun. Värit ovat keskeisessä asemassa turnajaisissa. Ruskea ratsu sai itselleen keltasiniruutuisen loimen ja tietenkin haarniskaosat päähän ja rintaan. Pukuhuollon kaappien kätköistä löytyi lasten ritarikilpi ja rintasuojus, joista sain muokattua suojavarusteet. Otsan pistimen kehitin suuresta lankapuolasta, jonka päällystin hopeoidulla ja patinoidulla nahkakierteellä. Tätä sulavapaa ja komeampaa hevosta ei olla ikinä linnan pihan taistoissa nähty.



Näin heposet odottavat mitä kiihkeimmin, että pääsisivät taputeltaviksi ja ihailtaviksi Keskiaikapäivän turnajaisiin!

Sida Rouvinen

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Makupaloja Keskiaikapäivän ohjelmasta



Tapahtumaviikon ohjelmaa
Keskiaikapäivää vietetään lauantaina 27.6., mutta ekstraohjelmaa on luvassa jo ennen tapahtumapäivää. Opastettuja kierroksia linnan uumeniin järjestetään pitkin päivää tapahtumaviikon torstaina, perjantaina ja sunnuntaina klo 16.45 asti. Torstaina 25.6. Anneliina Koskinen soittaa Nunnakappelissa keskiaikaista kirkkomusiikkia, ja klo 18 alkaen Sturen kirkossa järjestetään katolinen messu.

Ja sitten lauantaina... 
Linna todella herää eloon, kun asukkaat vuosisatojen takaa, herrat ja rahvas, palaavat! Visusti suljetut päälinnan pohjakerroksen ovet aukeavat ja yleisö pääsee kurkistamaan millaista elämää linnassa vietettiin tasan 650 vuotta sitten Albrekt Mecklenburgilaisen piirityksen jälkimainingeissa. Tornihuoneiden hämärässä linnan naisväki tekee omia askareitaan. Kaarle Knuutinpojan jousiampujat kisailevat ammuntataidoissa päälinnan pihalla ja näyttävät, miten aseita käytetään. 

Keskiaikaisessa keittiössä tuoksuvat yrtit ja siellä voi nähdä, mitä keskiajalla syötiin. Tavallisina päivinä yleisöltä suljettuun Herrainkellariin katetaan lauantaina keskiaikainen pitopöytä, jossa vatsat taatusti täyttyvät! Iltapäivän aikana on myös muutamia opastuksia Herrainkellarin historiaan.

Esilinnan pihalle rakennetaan heinäpaaleista labyrintti, jonka läpi selviytymistä voivat kaikki kokeilla. Pihalla on luvassa myös musiikkia ja temppuja. Muutamia kauppiaitakin saapuu paikalle.  

Lapset voivat testata turnajaistaitojaan linnan edustalla järjestettävissä turnajaisissa, ratsastaa keppihevosella ja ritarihevosella. Ritarisalissa pukeudutaan haarniskaan ja linnaneidon asuihin ja työpajassa voi perehtyä keskiaikaisen ruuan ja yrttien maailmaan.

Vaan eipä tässä kaikki! Paikan päällä näet ja koet lisää!

torstai 11. kesäkuuta 2015

Kaalinpäitä, kuninkaita ja kuperkeikkoja


Se tulee taas! Nimittäin Turun linnan keskiaikapäivä. Tämän vuoden tapahtuman ohjelma on koottu teemalla kaalinpäitä, kuninkaita ja kuperkeikkoja - herkuttelua ja lystinpitoa linnassa.

Järjestelyt ovat kovassa käynnissä. Mihin mahdetaan tarvita esimerkiksi 300 heinäpaalia... Julkistamme tarkemman ohjelman lähiaikoina!

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Soittoa linnan saleissa

























Tänä kesänä kävijöitä hemmotellaan erityisellä ohjelmalla. Linnamuusikko, MuM Anneliina Koskinen soittaa ja laulaa Turun linnassa kappaleita keskiajan ja varhaisen renessanssin Euroopasta. Saleissa soivat tanssimelodiat ja laulut niin Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Saksasta kuin Englannistakin. Nunnakappelissa kuullaan lisäksi keskiajan kirkollista musiikkia 25.6, 12.7, 16.7, 26.7, 9.8 ja 16.8. Muulloin hänet tapaa linnan keskiaikaisissa saleissa.

Anneliina musisoi Turun linnassa seuraavina päivinä klo 11-15:

Ke 10.6.
Ke-to 17.-18.6.
Ke-to 24.-25.6
Pe-su 10-12.7.
Ke-to 15.-16.7.
Pe-su 24.7.-26.7.
To-su 6.-9.8.
Pe-su 14.-16.8.

Linnamuusikolla on mukanaan lukuisia keskiaikaisia soittimia, joista hän myös kertoo mielellään.