maanantai 22. joulukuuta 2014

On aika kiillottaa haarniskat...


Aivan kohta on Turun linnan Ritaripäivien aika! Tänä vuonna tulee kuluneeksi 650 vuotta siitä, kun Albreckt Mecklenburgilainen piiritti Turun linnaa yhdeksän kuukauden ajan. Linnaa puolustanut Narve Ingevaldsson joukkoineen on Ritaripäivillä paikalla. Linnan huoneissa ja saleissa on muutakin väkeä puuhissaan: taitavia käsityöläisiä, kamarineito renessanssipukujen kanssa, ja minkähänlaisia luomuksia piparkakkumestari on tällä kertaa loihtinut?

Ritarisalissa on kaikilla hauskaa, kun pääsee sovittamaan vaikkapa ritarin haarniskaa tai hovipukua ja nappaamaan valokuvan muistoksi. Ritarisalissa jaetaan myös tietoa lapsille ja nuorille suunnatun Ritariklubin toiminnasta. Linnan pajassa voi jokainen testata, miten sujuvat ritareilta vaaditut taidot.

Hopoti hop Ritaripäiville!



lauantai 6. joulukuuta 2014

Linnan juhlat

Kuva: Leena Lyysaari
Kaupungin kuudesluokkalaiset pääsivät jälleen tänä vuonna juhlistamaan Suomen itsenäisyyspäivää Turun linnaan. Turun kaupungin järjestämä juhla pidettiin torstaina 4.12. Kutsuttavat luokat 13 koulusta valittiin arpomalla. Kutsun sai noin 300 oppilasta opettajineen. Juhlien isäntänä toimi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen puolisonsa Kaijan kanssa. Kättelyn, juhlapuheiden ja -maljojen lisäksi ohjelmassa oli musiikkia ja huipennuksena tietenkin odotettu herkkupöytä.

Laajempi juttu juhlista löytyy kaupungin nettisivuilta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

torstai 4. joulukuuta 2014

Joulua esilinnassa




Esilinnaan on jälleen kerran katettu näytteille eri aikakausien tyylin mukaisia joulupöytiä.

Pietari Brahen ja Kristina Katarina Stenbockin herkkupöydässä on lintuteema. Tarjolla on joutsenpaistia ja joutsenkuvioilla koristeltuja marsipaaneja, jotka on otettu esille norsunluusta valmistetusta rasiasta. Liinan päällä on piparkakku, kenraalikuvernöörin itsensä makea muotokuva, lahjaksi saatu.

Tinalautasilla on taidokkaasti linnun muotoon taitellut servietit. Ruokailijat jättävät ne koristeeksi pöytään ja pyyhkivät suunsa lautasen viereen laitettuun pellavaiseen serviettiin. Myös Delftin keramiikkaa olevan suuren viinikannun kyljessä on lintuaihe.

Tästä ja muista linnan joulupöydistä kerrotaan ennen joulua viikonlopun opastuksilla 7. - 21.12.

PS. Linnan joulupöydät koreilevat myös uusimman Glorian Antiikin sivuilla.

Salme Kotivuori