keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Uusi vanha seinävaate esille kuninkaan saliin

Turun linnan kuninkaan saliin on ripustettu nähtävillä 1600-luvun lopulle ajoitettu myöhäisbarokkityylinen seinävaate. Suomen oloissa harvinainen seinävaate on hankittu Turun museokeskuksen kokoelmiin 1960-luvulla. Hankinnan jälkeen se oli esillä osana silloista uutta perusnäyttelyä.

Seinävaate on nykykäsityksen mukaan tehty Englannissa ja sen kuvioinnin toteutukseen on käytetty häivepistotekniikkaa, eli crewelkirjonta-tekniikkaa. Crewelkirjonta oli  Englannissa käytössä etenkin 1600-luvulla, ja sieltä se kulkeutui siirtolaisten mukana uudelle mantereelle Amerikkaan.

Huonokuntoinen seinävaate on perusteellisesti konservoitu. Miltei vuoden kestänyt konservointityö on ollut haasteellisin Turun museokeskuksen tekstiilikonservaattori Tanja Huikurin uralla. Nykykunnossaan ja vaatetta tukevan ripustusratkaisun kanssa seinävaate on turvallisesti esillä Turun linnan kävijöiden nähtävillä.

Seinävaatteen ripustaminen sujui suuremmitta kommelluksitta. Kuvassa museomestarit Rauski ja Tony tikkaiden yläpäässä varmistavat, että seinävaate saadaan ripustettua suoraan ja tekstiilikonservaattori Tanja huolehtii vielä alareunan viimeisistä yksityiskohdista.

Turun linnan kuninkaan saliin on ripustettu nähtävillä 1600-luvun lopulle ajoitettu myöhäisbarokkityylinen seinävaate.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti