perjantai 1. helmikuuta 2013

Kohti kesäkuuta

Turun linnan esilinnaan sijoitettujen pysyvien näyttelyiden uudistaminen on ollut käynnissä – ajatuksen tasolla – hyvinkin reippaan vuosikymmenen ajan. Toteutus on tähän asti kaatunut siihen mitä kutsutaan muuttuviksi tekijöiksi. Tässä tapauksessa se on tarkoittanut resurssi- ja rahapulaa. EU:n siunatulla avustuksella päästiin viimeinkin alkuun vajaat kaksi vuotta sitten ja nyt suunnitelmat ovat valmiina, esineet valittu ja tekstien kirjoitus käynnissä. Avajaisia päästään juhlimaan kesäkuun lopussa.

Kivikauden nainen ja hautaröykkiö häipyivät muistojen loppumattomaan virtaan.

Viime kesänä purettiin esilinnassa uuden alta pois liki 30 vuoden ikäiset esihistorian ja keskiajan perusnäyttelyt. Kivikauden nainen ja hautaröykkiö häipyivät muistojen loppumattomaan virtaan. Aikansa kutakin. Vaikka esihistorian näyttely valmistuessaan oli valtavan hieno niin museokävijöiden kuin myös monen kollegan mielestä, se alkoi viime vuosina näyttää suorastaan hävettävän vanhanaikaiselta. Keskiajan näyttelytila, 1500-luvulla tykkitorniksi rakennettu pyöreä torni kumisee tyhjyyttään. Kannattaa muuten käydä katsomassa. Harva on nähnyt sitä tässä alkuperäisessä tilassa – restauroinnin jäljiltä alkuperäisessä siis. Torni on yleisölle avoinna vielä maaliskuun loppuun asti.

Keskiajan näyttelytila, 1500-luvulla tykkitorniksi rakennettu pyöreä torni kumisee tyhjyyttään.

Uudistettava perusnäyttely poikkeaa entisestä, se esittelee vain ja ainoastaan Turun linnan historiaa. Hyvä niin, linnan menneisyys pitää sisällään henkilöhistorioita, tarinoita, sotaa ja rauhaa, loiston ja rappion aikoja sekä niistä kertovia esineitä niin että heikkopäisempää huimaa. Esilinnan tyylihuoneet toki pysyvät entisillä paikoillaan, nehän ovat jo tärkeä ja tunnustettu osa linnan historiaa.

Näyttelyn työryhmän muodostavat Turun museokeskuksen tutkijat Nina Lepokorpi, Päivi Lönnberg, Olli-Pekka Leskinen, Kari Hintsala, Markku Ikäheimo, Salme Kotivuori, Seija Väärä, Bengt Selin, Arja Hyvönen, Linda Hannula ja intendentti Joanna Kurth. Konservointiyksiköstä asiaa edesauttavat Mats Sjöström, Maarit Hirvilammi, Tanja Huikuri, Sari Selkee, Rauno Neuvo ja Tony Saari.  Lisäksi hankkeeseen on valjastettu monenmoista osaajaa: ompelijaa, suutaria, valokuvaajaa, kääntäjää, kuvittajaa, pienoismallintekijää, puuseppää, nukentekijää, mediasuunnittelijaa ym. Heistä monen kokemuksia ja tuntemuksia pääsee lukemaan kevään ja alkukesän aikana. Odotettavissa on esineiden ja ilmiöiden esittelyä, museotyön arkea, työn iloa ja turhautumista – kaikkea mikä mahtuu näyttelynteon taustalle. Uskokaa pois, museonäyttelyn tekeminen on maailman parasta työtä, varsinkin kun sen saa tehdä Turun linnassa.

Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti