tiistai 29. heinäkuuta 2014

Harjoittelijana Turun linnassa

Turun museokeskus on hyvin suosittu harjoittelu- ja kesätyöpaikka paikallisten opiskelijoiden keskuudessa. Hakemuksia tulee joka kevät satamäärin ja tänäkin kesänä museokeskus on työllistänyt kymmeniä opiskelijoita. Työtehtävien kirjo on museoalalla hyvin laaja, ja se näkyy myös harjoitteluun tai kesätöihin hakevien opiskelijoiden edustamissa aloissa ja oppilaitoksissa. Tämänkertainen blogikirjoitus valottaa kulttuurituottajaksi opiskelevan Emma-Liina Sutisen kokemuksia kesästä museokeskuksen toimistolla Kalastajankadulla ja Turun linnassa.

Opiskelen kulttuurituotantoa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa ja aloitan ensi syksynä toisen vuoden opinnot. Olen ollut nyt harjoittelussa Turun museokeskuksessa hieman yli kaksi kuukautta. Toukokuun alussa alkanut kolmen kuukauden harjoittelujakso lähenee jo siis loppuaan.

Tähän harjoitteluun on mahtunut monenlaisia työtehtäviä. Pääpainona oli osallistua Turun linnassa järjestettävän keskiaikapäivän tuotantoon. Olen päässyt tekemään paljon käytännön asioita kuten osallistumaan tuotantopalavereihin, oikolukemaan esitetekstejä ja tutustumaan tarkemmin siihen, millaista museotyö on käytännössä. Olen pääsyt tutustumaan myös museokeskuksen muihin yksiköihin sekä osallistumaan varastokäynneille, joissa pääsin näkemään esimerkiksi Turun liikenteestä poistettuja raitiovaunuja.   

On ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan millaisia asioita tulee ottaa huomioon teematapahtumaa järjestettäessä. En ole ennen ollut järjestämässä näin isoa yleisötapahtumaa, joten monet suuren yleisötapahtuman järjestämiseen liittyvät asiat, kuten talkoolaisten rekrytointi ja perehdyttäminen sekä tapahtumaan liittyvien eri toimijoiden kanssa yhteistyön tekeminen, olivat itselleni vielä aika vieraita. Opintojen kautta osa asioista oli tuttuja, joten niiden järjestämistä pääsi nyt seuraamaan käytännössä, esimerkiksi kuinka erilaisista liikkuvista palasista rakennetaan kokonaisvaltainen ja toimiva tapahtuma ja miten huolehditaan, että niin asiakkaille kuin tapahtuman toimijoille jää tapahtumasta positiivinen kuva. Museotyöhön liittyvät erilaiset näkökulmat ovat alkaneet jo myös tulla tutuiksi. Yleisön näkökulmasta ei välttämättä aina tajua, kuinka paljon valmisteluja tapahtuman tai näyttelyn tekemiseen todella tarvitaan.

Tämän harjoittelun kautta olen päässyt hyvin näkemään millaista tuottajan työ museossa voisi olla ja kuinka monipuolista museotyö todella on.  Harjoitteluaikani on tulossa päätökseen ja pian on taas aika palata opintojen pariin hyödyntämään nyt kesän aikana opittuja tietoja. 

Emma-Liina Sutinen
Kulttuurituottajaopiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti