maanantai 4. elokuuta 2014

Harjoittelijana Turun linnassa, osa 2

Kuuluimme tänä kesänä niihin muutamaan onnekkaaseen opiskelijaan, jotka pääsivät museoharjoitteluun Turun linnaan. Opiskelemme kumpikin humanistista alaa Turun yliopistossa, toinen kulttuurien tutkimuksen ja toinen historian puolella. Valmistuminen ensi vuonna on toiveissa kummallakin.

Harjoittelumme päätyötehtävänä on ollut alkuvuodesta 2015 avautuvan Kuningatar Kristiinasta kertovan näyttelyn sisällön tuottaminen. Tämä on tarkoittanut pääasiassa historiallisten taustatietojen kartoitusta ja näyttelytekstien laatimista niiden pohjalta. Olemme päässeet kuitenkin myös seuraamaan näyttelyprosessin ideointia ja edistymistä palavereissa sekä tekemään kouriintuntuvaa työtä näyttelyesineiden parissa inventoinnin muodossa. Historianopiskelijalle sisällöntuottaminen on ollut kaikin puolin antoisaa puuhaa, sillä museologian opintoihin kuuluvaan harjoitteluun on näin saanut mukaan paljon myös pääaineeseen liittyvää asiaa. Kulttuurintutkimuksen opiskelijana on ollut kiinnostavaa seurata miten näyttely muodostuu; minkälaisia aihealueita valitaan esitettäväksi ja minkälainen kokonaiskuva aiheesta halutaan kävijälle antaa. Näkökulmia olisi aiheeseen kuin aiheeseen varmasti monia. Näyttelyprosessi on sivusta seuraten vaikuttanut etenevän varsin mutkattomasti ja yhteistuumin.

Kolmen kuukauden mittaisen harjoittelun aikana olemme päässeet tutustumaan myös muihin museotyöhön liittyviin osa-alueisiin. Musketti-tietokanta sekä laitoksen laajat kokoelmat ovat tulleet tutuiksi. Näyttelyesineiden luettelointi, kuvaaminen ja niiden säilyttämisprosessi antoi osviittaa museoesineiden huolellisesta käsittelystä. Viikkopalavereissa on päästy lähemmäs kokonaisvaltaisempaa käsitystä Turun linnasta organisaationa ja työyhteisönä. Hiljalleen uusin nukein täydentynyt pyöreä torni ja keskikesällä valmistunut Aikamoinen aikajana ovat antaneet mahdollisuuden seurata näyttelyn rakentamisprosessia tavalla, joka pelkältä museovierailijalta jää hämärän peittoon. Kesäkuun lopulla järjestetty keskiaikapäivä oli silmiä avaava kokemus, sillä se sysäsi meidät keskelle kulttuuritapahtumaa, yleisön sijasta osana henkilökuntaa.

Piakkoin loppuva harjoittelujakso on ollut antoisa kokemus. Jännityksellä jäämme odottelemaan ensi vuotta ja Kristiina-näyttelyn avautumista.






















Riikka Soininen
Yleisen historian pääaineopiskelija, Turun yliopisto

Paula Pehkonen
Kansatieteen pääaineopiskelija, Turun yliopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti