keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kesäoppaana Turun linnassa

Oppaat puhaltavat historian henkiin kierroksillaan linnassa. Kuva: TMK ja Kirsi Haapamäki

Linnassa työskentelee suuri joukko väkeä monissa eri tehtävissä. Me kesäoppaat aloitimme työt toukokuussa opastamalla ensin koululaisryhmiä. Kesän edetessä sekä suomalaiset että ulkomaiset turistit löysivät linnan ja opastuksemme.

Oppaana asiakaspalvelun aakkoset opittiin heti haastavimman kautta, kun turistit esittivät kysymyksiä laidasta laitaan. Lasten pikkuritarikierroksilla ihmetystä herättivät muun muassa vahanuket, joiden epäiltiin olevan täytettyjä ihmisiä. Toisaalta taas maalauksessa esiintynyttä ritaria luultiin Jeesukseksi ja lääkäri Johannes Coppia joulupukiksi. Myös syvällisille kysymyksille löytyi tilaa kierrosten aikana: ”Mikä on turkulainen?”.

Aikuisten keskiaikakierroksilla linnan restaurointi herätti kysymyksiä. Erityisesti ihmisiä kiinnosti mikä on alkuperäistä ja mikä restaurointityön tulosta. Joskus kysymyksiä sai pyytämällä pyytää, mutta välillä ihmiset jäivät innokkaina keskustelemaan oppaan kanssa vielä kierroksen jälkeenkin. Kiinnostuneita oltiin esimerkiksi siitä, ketkä olivat linnaa rakentamassa ja keitä täällä on asunut. Kuninkaan vaatekamarin pieni koko askarrutti myös kävijöitä. Ulkomaiset turistit puolestaan olivat erityisen kyseleväisiä maan kohoamisesta linnan ympärillä sekä Ruotsin että Venäjän valta-ajoista.   

Jokaiselle oppaalle muodostui kesän aikana omat suosikkikierrokset ja oma tyyli vetää opastuksia. Jos ihmisten edessä puhuminen ja esiintyminen oli aikaisemmin ollut jännittävää, lähti linnassa ramppikuume päivässä. Myös työyhteisö muodostui tiiviiksi ja omia kokemuksia kierroksista jaettiin toisten kanssa. Muutamia yhteisiä illanviettojakin järjestettiin mölkyn merkeissä.

Ne jotka luulivat linnan olevan viileä paikka kesähelteillä, erehtyivät pahan kerran. Oppaiden useiden pukukerrosten alla hiki virtasi kuin Niagara konsanaan, varsinkin heinäkuun kuumimpina päivinä! Viilennystä haettiin usein työpäivän päättyessä linnan sisäpihalla sijaitsevasta Juhana Herttuan Kellarista.

Kesän aikana erityisen suosittuja olivat lapsille suunnatut pikkuritarikierrokset. Ne olivat jopa niin suosittuja, että jotkut lapset kävivät kierroksilla kaksikin kertaa kesän aikana. Lisäksi oppaiden käsin askartelemat viirit tuottivat suurta iloa pikkuritareille.

Meidän osaltamme kesän kierrokset ovat nyt ohi, mutta toki linnassa järjestetään teemakierroksia ympäri vuoden. Oppaiden puolesta toivotamme hyvää loppukesää ja mukavia käyntejä linnassa!
Kesäoppaiden puolesta,
Emil Kaukonen
Terhi Katajamäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti