torstai 8. lokakuuta 2015

Hyvällä käytöksellä huipulle


Syyskuun viimeisenä päivänä Turun linnan pihaan kokoontui joukko innokkaita ja hyväkäytöksisiä koululaisia odottamaan pääsyä opastetulle kierrokselle linnan uumeniin. Odottava tunnelma oli havaittavissa kun 21 oppilaan joukko saapui linnan sisääntuloaulaan opettajansa Marita Helavuoren kanssa.

Kyseessä oli Porin Cygnaeuksen koulun 5b-luokan oppilaat, jotka olivat nyt jo toista kertaa tulossa tutustumaan Turun linnaan. Edellisen kerran oppilaat kävivät linnassa vierailulla joka keväisen luokkaretkisesongin aikana toukokuussa. Edellinen vierailu oli jäänyt hyvin mieleen oppilaille, mutta erityisen hyvin myös heidän silloiselle oppaalle Heidi Aallolle, joka tuolloin kiinnitti huomiota oppilaiden mainioon museokäyttäytymiseen sekä innokkuuteen kuulla linnan historiasta.

Kyseessä oli viides vuosi kun Turun linnassa on valittu keväällä linnassa käyneistä luokkaretkeläisistä koululuokka, jonka oppilaat ovat osoittaneet äärimmäisen hienoa museokäytöstä sekä kiinnostusta historiaa kohtaan. Valituksi tulleet voittajaluokat on kutsuttu Hyvällä käytöksellä huipulle -palkintokierrokselle, jossa oppaan johdolla koululaiset ovat päässeet tutustumaan myös sellaisiin linnan tiloihin, jotka eivät yleensä ole yleisölle avoimina. Ja tänä vuonna oli Cygnaeuksen koulun oppilaiden vuoro. Tuolloin vielä neljäsluokkalaiset porilaiset olivat saaneet tiedon ansaitsemastaan palkinnosta jo keväällä, joten takana oli kesän yli kestänyt pitkä odotus joka nyt vihdoin päättyi.

Oppaaksi kierrokselle lähti Turun linnan pääopas Hilkka Kauppinen, jonka avainnipusta löytyi oikeat avaimet usean suljetunkin oven taakse. Päälinnan portilta aloitetulla kierroksella kuultiin heti ensimmäisenä portinvartijan tärkeästä tehtävästä. Kiinnostusta oppilaissa tuntui herättävän niin portin holvikatosta löytyvät reiät, portilla aikoinaan sijainnut ansalattia kuin karhukoppikin, jonka lukon opas uskaltautui myös avaamaan. 


Tykinkuulien bongailua päälinnan sisäpihalla.
Päälinnan pihalta reitti jatkui linnan ensimmäiseen keittiöön ja asuinhuoneeseen. Keittiössä oppilaat pääsivät kurkistamaan linnan ensimmäiseen kaivoon ja asuinhuoneessa he kuulivat linnanpäällikkö Matias Kettilmundinpojan hovielämästä 1300-luvulla. Kysymyksiä kierroksen aikana herättivät mm. umpeen muuratut oviaukot sekä vuosisatojen takaiset taistelut, joista jälkinä muutamia tykinkuulia vielä tänäkin päivänä linnan muureista löytyy. Erityistä innostusta, ja ehkä jopa jännitystäkin oppilaissa tuntui aiheuttavan mahdollisuus kulkea linnan salakäytävää pitkin muurin ulkopuolelle sekä tietenkin kuulla linnan muuriin muuratun ryövärin tarina. Myös privetin tyhjennysluukku keräsi puoleensa innokkaiden koululaisten katsee


 

Salakäytävän kautta muurien ulkopuolelle. Onkos tuossa privetin tyhjennysluukku?
Minkäänlaisia väsymyksen merkkejä ei oppilaissa ollut havaittavissa vielä siinäkään vaiheessa kun kierros jatkui linnan sisäpihalta Pientä porrastornia pitkin linnan renessanssikerrokseen, jossa avarat Kuninkaan ja Kuningattaren salit ihastuttivat kiinnostuneita oppilaita. Kuninkaansalissa mielenkiintoa synnyttivät seinätapetit, joita hetkeksi jäätiin ihailemaan. Mutta kuten kierroksen nimikin viittaa, vielä tästäkin korkeammalle kävi oppilaiden tie linnassa.



   
Hyvällä käytöksellä huipulle -kierros huipentui vierailuun linnan länsitornin huipulla puolustuskerroksessa, jonka tykeille tarkoitetuista luukuista koululaiset pääsivät ihailemaan maisemia niin kaupungin kuin joenkin suuntaan. Muistoksi napattujen valokuvien ottamisen jälkeen oppilaat kävivät vielä tutustumassa esilinnan Ritarisaliin, jossa koululaiset saivat päästää valloilleen sisäisen hovineitonsa tai ritarinsa pukeutumalla asianmukaisiin varusteisiin.

Aika lensi kuin siivillä kiertäessä linnan pihoja ja käytäviä oppilaiden kanssa. Suuret kiitokset Cygnaeuksen koulun 5b-luokka, kanssanne oli jälleen kerran ilo kiertää linnassa. Me oppaat jäämme innolla odottamaan seuraavaa huippuluokkaa vierailulle.

Kuvat ja teksti: Heidi Aalto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti