perjantai 30. lokakuuta 2015

150 valintaa

Näyttelyn avajaiset alkavat olla jo aika lähellä ja yleisö pääsee pian näkemään lähes kahden vuoden työn tuloksen. Näyttelyn aihe – keisarilliset lahjat – valikoitiin yhdessä Lappeenrannan museoiden ja Pavlovskin palatsimuseon kanssa. Ensimmäiset neuvottelut pidettiin keväällä 2014 Pietarissa. Tuolloin painopiste oli enemmän Fabérgen tuotannossa, mutta aihe jalostui esittelemään keisarillista lahjakulttuuria laajemminkin.

Pavlovskin palatsimuseon kokoelmissa on paljon keisariperheen saamia lahjoja. Lahjat olivat olennainen osa niin hallitsijaperheen virallista kuin yksityistäkin elämää. Pavlovskin palatsimuseon kokoelmissa on lahjoja erityisesti palatsin emännän keisarinna Maria Fjodorovnan (syntyjään Württembergin prinsessa Sophia Dorothea) ajalta, mutta kokoelmiin kuuluu runsaasti myös muiden keisarillisten eri aikoina ja eri palatseihin saamia lahjoja.

Otsikon 150 valintaa viittaa näyttelyssä nähtävien esineiden määrään. Vaihtoehtoja oli runsaasti ja tämä noin 150 esinettä on tarkan rajaamisen tulos. Lopullista esinelistaa työstettiin puolisen vuotta yhteistyössä Pavlovskin palatsin tutkijoiden kanssa. Paikan päällä käytyjen neuvottelujen lisäksi esinelistat ovat kulkeneet sähköpostilla edestakaisin ja ristiin rastiin Turun, Lappeenrannan ja Pietarin välillä. Tässä näyttelyprojektissa ilmeisiä haasteita ovat olleet kieli ja välimatka. Googlen käännöskone venäjästä englanniksi oli alkuvaiheessa ahkerassa käytössä, kun alustavia esinelistoja ja ehdotuksia käytiin läpi. Kaikkea ei millään voinut käännättää käännöstoimistoissa, joten alkuvaihe sujui yllättävän hyvin toimivan käännöskoneen avulla. Näin sain nopeasti selville tietoja esineistä, lahjoittajista ja lahjoitustilanteista. Ammattikääntäjät tulivat työryhmän avuksi vasta hieman myöhemmin esineiden valintaprosessissa.

Pavlovskin kokoelmissa olevien lahjojen määrä on tosiaankin valtava. Tutkijoiden kanssa kierrellessä ja esinelistojen äärellä paljastui, että lahjat muodostavat merkittävän osa palatsin sisustuksesta. Neuvottelujen päätteeksi solmittuun sopimukseen kirjattiin toinen toistaan upeampia lahjoja. Monia ihania lahjaesineitä jäi myös palatsin saleihin ja kokoelmatilojen hyllyille erilaisista syistä. Jotkut olivat menossa toisaalle lainaan, toiset esineet olivat liian hauraita tai suuria näytteille asettamista ajatellen tai esineistä oli liian vähän tietoa. Näissä kuvissa näkyvät esineet nähdään myös pian avattavassa näyttelyssä.
Esineiden valikointia Pavlovskin palatsissa. Kuraattorit Irina Aleksejeva ja Olga Baženova tuovat nähtäväksi kauniita kirjoja. Kuraattori Rifat Gafifullin ja konservaattori Maarit Hirvilammi pohtivat metallisen pääsiäismunan esillepanomahdollisuuksia. Kuraattorit ovat valinneet näytille ehdotuksia jopa yli 600-osaisista astiastoista.


Teksti ja kuvat: Päivi Lönnberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti