Turun linnassa vietettiin tänään Pohjoinen reformaatio -tietokirjan julkkareita. Kyseessä on suurelle yleisölle suunnattu, lähes nelisataasivuinen tietokirja, joka tarjoaa lukijoille uusinta tutkimustietoa 500 vuotta sitten käynnistyneen reformaation leviämisestä ja vaikutuksista nykyisen Suomen ja Turun seudulla. Reformaatiota tarkastellaan kirjassa kulttuurisena ilmiönä ja uskonnollisena murroksena, joka ulottui keskiajan lopulta puhdasoppisuuden aikaan asti.
Pohjoinen reformaatio vie lukijansa kiinnostavalle matkalle historiaan yhdessä tutkijoiden kanssa. Kirjan seitsemässä luvussa tutustutaan tapahtumiin, paikkoihin, esineisiin ja teksteihin, jotka vievät paikoin hyvin lähelle reformaatioaikana eläneiden aikalaisten arkea. Artikkeleissa kuvataan myös lähteitä ja päättelyprosesseja, mikä helpottaa tutkijoiden tekemien johtopäätösten ymmärtämistä. Pääpaino on Suomen ja Turun historiassa, mutta myös Euroopan tapahtumille on varattu tilaa taustoittavien artikkelien muodossa.
Kirjan julkaisu liittyy lokakuussa käynnistyvään kansainväliseen reformaation merkkivuoteen. Tietokirjan kirjoittajat ovat suomalaisia historian, arkeologian, taidehistorian ja kielentutkimuksen asiantuntijoita. Teoksen ovat kustantaneet Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies ja Turun Historiallinen Yhdistys. Kirjasta voi lukea vielä lisää tästä ja hankkia sen omakseen esimerkiksi Turun linnan museokaupasta.
Kirjan toimittajat Meri Heinonen ja Marika Räsänen kertoivat, että Pohjoinen reformaatio vie lukijansa matkalle historiaan
yhdessä tutkijoiden kanssa.
Myös Turun linna on mukana reformaation merkkivuoden ohjelmassa. Julkkareissa nähtiin jo yhden esinevitriinin muodossa esimakua 17.2.2017 avautuvasta näyttelystä Valtapeliä - Reformaatio Suomessa. Näyttelyn sisältö pohjautuu nyt julkaistuun tietokirjaan. Näyttelyn nimi Valtapeliä viittaa uskon asioiden kietoutumiseen poliittisiin tapahtumiin läpi 1500-luvun. Näyttelyyn on tulossa noin 200 esinettä Turun museokeskuksen, Kansallismuseon, Turun tuomiokirkkomuseon sekä arkistojen ja kirjastojen kokoelmista. Arkeologiset löydöt, kirkolliset arvoesineet sekä kirjat ja tekstit kuvaavat konkreettisella tavalla kulttuurista muutosta, jonka etenemiseen kukin hallitsija valtakaudellaan myös vaikutti. Näyttelyn valmistelusta on tulossa juttuja tänne blogiin vielä ennen avajaisia.
Julkkareiden yhteydessä oli esillä myös yksi vitriini 17.2.2017 avautuvasta näyttelystä Valtapeliä - Reformaatio Suomessa. Etualalla on koristemaalattuja kalkkilaastin paloja reformaatioaikana lakkautetusta ja puretusta Pyhän Olavin dominikaanikonventista.
Reformaation merkkivuoden ohjelma Turussa on laaja. Tietoja eri toimijoiden tapahtumista löytyy merkkivuoden omilta nettisivuilta www.reformaatio2017.fi. Reformaatio on näkyvästi esillä myös huomenna käynnistyvillä Turun kirjamessuilla. Ohjelmasta löytyy mm. Pohjoinen reformaatio -tietokirjan esittelyjä ja yleisöseminaareja.
Päivi Lönnberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti