torstai 6. huhtikuuta 2017

Agricolan rucouksia

Edellisessä postauksessa oli nähtävänä Mikael Agricolan käsialaa. Toisenlaista Mikael Agricolan tuotantoa Valtapeliä-näyttelyssä edustaa Rucouskiria vuodelta 1544. Agricola onnistui Suomessa ensimmäisenä painattamaan käsikirjoituksensa kirjoiksi. Rucouskiria seurasi ensimmäisenä painettua Abckiriaa.

Lähes 900-sivuinen Rucouskiria sisältää mm. lähes 700 rukousta. Joukko rukouksia on laadittu rauhan ja esivallan puolesta. Tässä niistä yksi esimerkki.

Rukous kuninkaan ja valtakunnanneuvoston puolesta. Kuninkaan nimi on merkitty N-kirjaimella, joka lukiessa korvattiin kulloisenkin kuninkaan nimellä.
Nykyisen lukutavan mukaan Rukous kuninkaan ja valtakunnanneuvoston puolesta kuuluu näin: 

Kuninkaan ja riikiroodin eδestä r[ukous] 
Oo kaikkivaltias, ijankaikkinen Jumala, joka sekä taivahat että maat ja kaikki luontokappalehet viisahasta hallitset, katso armolisesta meiδän armolisen Herran Kuninkahan päälle N. ja riikinraaδin puoleen ja myös kaikkehin muihin päin, jotka hallitseman ja regeeraaman pitää maakunnat, valtakunnan, kaupungit ja kylät. Ja anna näinnen kaikkein hurskaasti ja oikein hallita heiδän kansaansa tässä mailmas, että he siittä ynnä mahδaisit asuva ja nautita taivahan valtakuntaa sinun kanssas ijankaikkisesta. Aamen.

Mahtoivatko reformaatioajan muutokset ja Kustaa Vaasan ajamat uudistukset kirvoittaa rukouksia kohti taivaita? Rucouskiria ja lisää esimerkkejä sen sisällöstä on nähtävänä Valtapeliä-näyttelyssä.

Teksti:
Päivi Lönnberg, näyttelyn kuraattori
Rukouksen kirjoitusasu emeritaprofessori Kaisa Häkkinen

Kuva:
Mikko Kyynäräinen, TMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti