keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kreivi Pietari Brahe palaa Turun linnaan

Turun linnan esilinnan puolella kuljetaan toistaiseksi tyhjissä saleissa, mutta merkkejä tulevasta näyttelystä on siellä täällä. Pyöreän tornin kupeessa esilinnan toisen kerroksen huoneessa vieraat törmäävät pahvilinnaan, jonka avulla hahmottuu rakenteilla olevan Pietari Brahen ajan pienoismalli.

Näyttelyn Pietari Brahe-osion ideoija tutkija-Seija on selvittänyt linnanrakentajille, millainen huonejako oli esilinnan itäsiivessä 1600-luvun alkupuolella, millaisia kalusteita kreivillä oli käytössä ja millä tavalla hoviväki, virkamiehet, sotilaat ja palvelijat pukeutuivat. Tietoja on kerätty yhteisiin tiedostoihin ja ripeimmät ovat tekemässä jo pieniä esineitä ohjeiden mukaan.

Pienoismalli toteutetaan mittakaavaan 1:24 ja se tarkoittaa sitä, että aikuisille henkilöille tulee mittaa noin 7 cm. Se ei ole ihan tavallisin pienoismallien mittakaava, mutta käytössä oleva huonetila ei anna tilaa suurikokoisempaan toteutukseen.
Kuva: Mikko Kyynäräinen
Pietari Brahen ruokapöytään tarkoitetut kananmunat ovat jo valmistuneet. Ne ovat niin pieniä, että silmä ne nippa nappa erottaa. Keräkaalit ovat sentään vähän isompia. Ruokatuotteita massasta valmistanut Tuula huokaa, että isojahan ne, isojahan ne ovat, mutta "voi niistä kaaleista sitten repiä uloimpia lehtiä pois".

Tutkija Seija pidättää itsellään oikeuden valita pienoismalliin tulevat esineet, mutta hukkaan eivät aikakauteen sopimattomat tai eri mittakaavan tehdyt esineet joudu, sillä linnassa on työpaja, jossa pikkuruisia esineitä tarvitaan. Pienoismalliharrastus nousee kukoistukseen kreivillisen linnan siivittämänä.

Mutta kuka tekee nuket ja pukee ne? Sitä tässä pohdimme.

Salme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti