maanantai 25. maaliskuuta 2013

Päivä kuninkaana

Museotutkijan työ on monipuolista ja usein mukavaakin. Palkka ei päätä huimaa, mutta työtehtävien vaihtelevaisuus antaa pientä ekstraa. Turun linnassa oli 1997 näyttely ”Turku ja Kalmarin Unioni”. Kyseisen yhteispohjoismaisen liiton syntymisestä oli tuolloin kulunut 600 vuotta.

Ruotsin kuninkaaksi 1523 kruunattu Kuningas Kustaa Vaasa teki lopun liitosta ja tässä roolissa oli myös yksi linnan näyttelyn henkilöhahmoista. Jo aikaisemmin mainittu yhteistyö Turun museokeskuksen (silloinen Turun maakuntamuseo) ja eri alojen oppilaitosten välillä sai vaatetuksen osalta alkunsa juuri em. näyttelyn valmistelun yhteydessä.

Lounais-Suomen taide- ja käsityöoppilaitoksen opiskelija Sirkka-Liisa Vanhanen otti vastaan haastavan lopputyöaiheen. Puku valmistettiin tutkija Markku Ikäheimon mitoilla, se valmistui ajallaan ja kaikki hankkeen osapuolet olivat tyytyväisiä.

1550-luvun hallitsijan vaatetukseen kuuluvat pluderhousut, vartalonmukainen röijy ja sen päälle puettu renessanssitakki. Kaikki silkkiä ja samettia, kullalla ja jalokivillä koristeltua.  Komeuden kruunaavat strutsinsulka päähineessä, kuusipeurannahasta käsin ommellut saapaat ja käsineet, joissa on tilaa kuninkaallisillle pitkille kynsille.

Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti