keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pääsi sittenkin Olaus Suuri näyttelyymme

Olaus Magnuksen (1490–1557), Carta marinan tekijän ja Pohjoisten kansojen historian kirjoittajan piirroksiin törmää jokaisessa pohjoisen kansojen 1500-lukua esittelevissä näyttelyissä, mutta näillä näkymin ei tämä Kustaa Vaasan lähettilään aikaansaannoksia tulla näkemään linnan uudessa näyttelyssä lukuun ottamatta koostetta, joka on yhdistelty useammasta kuvasta.

Olaus Magnuksen kuvien pohjalta koosteen piirsi Maija Nordqvist, graafisen alan opiskelija, joka on harjoittelijana Turun museokeskuksessa.

Kuva tulee maailmankuvaosioon ja esittää astrologi Johannes Coppin sekavaa mielentilaa. Euroopan hoveissa, kaupungeissa ja kurjilla kujilla työskennellyt Copp päätyi Turun linnaan Juhana herttuan henkilääkäriksi. Rohkeasti voisi kuvitella, että ainakin osa Olaus Magnuksen kuvista oli Coppille tuttuja tai ainakin hän oli kuullut niistä. Kustaa Vaasan kirjastoon oli ostettu vuonna 1548 ”mappa”, mutta ei tiedetä, mistä kartasta oli kysymys. Ruotsiin Johannes Copp tuli vuonna 1555.

Kuvan oikeassa yläkulmassa puhaltaa suuri tuuli, jonka on voinut saada aikaan taikaköyttä käyttävä suomalainen noita köyden kolmannen solmun avattuaan. Kuvassa alhaalla loimottaa tuli, joka on kaskituli tai merkkituli, jonka Magnus piirsi karttaansa Pohjanmaan rannikolle. Alhaalla polskivat merten paholaiset ja maailmanlaidan hirviökalat, joista riitti juttua, vaikka meren olisi saanut kuohumaan ystävällinen pyöriäinen, merisiaksi nimetty. Sitten tulevat käärmeet, jotka lipovat kaksihaaraisella kielellään.

Kuvakoosteessa yhdistyy neljä elementtiä, joiden merkityksen teologi, astrologi ja lääkäri Johannes Copp varsin hyvin tiesi. Tuli edustaa tulta, meri ihmekaloineen vettä, käärmeet maata ja tuuli ilmaa. Astrologi tähyää tähtien ja planeettojen liikkeitä ja rakentaa horoskooppia. Olisiko suoneniskun aika?

Salme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti