torstai 18. huhtikuuta 2013

Pienoismallit saapuivat

Pienoismallia siirtämässä Lauri Leikas ja Nina Lepokorpi.

Linnojen historiaan kuuluvat piiritykset, niin Turun linnankin. Piirityslaitteita havainnollistamaan tilattiin pienoismalleja turkulaiselta Lauri Heikkilältä, joka on valmistanut niitä museolle ennenkin, myös mm. rakenteilla olevaan Aikamoinen aikajana -näyttelyyn.

Mallit saapuivat tänään. Ylläolevassa kuvassa vastapainoheittokoneen eli trebuchetin mallia lasketaan näyttely-yksikön tutkijan pöydälle arvioitavaksi. Vanhempaa perua olivat jo antiikin aikana tunnetut katapultit, jotka perustuivat jousi- tai vääntövoimaan. Jälkimmäistä edustaa tämä laite:


Ruuti tuli Euroopassa käyttöön myöhäiskeskiajalla, se teki mahdolliseksi entistä tehokkaammat aseet niin linnojen puolustajille kuin piirittäjille. Tässä esilinnan pyöreän tornin tykkiryhmä Kaarle-herttuan piiritysten ajoilta 1590-luvulta:


1500-luvun jälkipuoliskolla rakennettu pyöreä torni olikin nimenomaan vastaus asekehityksen tuomaan haasteeseen, mutta kuten tiedämme, tykistön kehitys ajoi pian ohi, ja Turun linnan merkitys puolustusrakenteena päättyi 1600-luvun alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti