maanantai 29. huhtikuuta 2013

Pietari Brahen pienoishovia rakennetaan

Sain kunnian osallistua Pietari Brahen pienoishovin rakentamiseen artesaanin opinnäytetyön merkeissä ja keskitin voimavarani linnan asevarastojen täydentämiseen.

Saamieni tietojen mukaan Turun linnan  vuoden 1641 tileissä linnassa mainitaan olleen mm.  778 muskettia sekä tukihaarukkaa, 1226 paria haarniskoita, 1754 piikkimiehen miekkaa, 998 kypärää, 11 hilparia, 300 pistoolia, 19 rumpua, 1 6-naulainen tykki, 1 3-naulainen  tykki, 2 1-naulaista tykkiä, neljä  kenttätykkiä, yhdeksän falkonettia, 10 kevyttykkiä, neljä kammiotykkiä ja niin edelleen. Ihan kaikki aseet tuskin mahtuivat esilinnan pieniin varustiloihin mutta teemme parhaamme.

Eräs työstämäni yksityiskohta on Pietari Brahen käyttämä komea haarniska. Valmistin haarniskan kuparilevystä korutekniikoita hyödyntäen. Palaset on sahattu, hehkutettu, vasaroitu, sovitettu, viilattu, juotettu, hiottu, hapotettu, hopeoitu ja puhdistettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti ja tulee valmiina olemaan lähes yhtä komea näky kuin alkuperäinenkin esikuvansa.
Profiloitu kattilakypärä juontaa juurensa aina Turkkiin saakka josta profiloidun kypärän malli on kulkeutunut Puolan kautta Suomeen hakkapeliittojen mukana.  Vyönsolki on sahattu pronssilangasta. Yksinkertainen keihäs on tinattua kuparia. Keihään kärki on teroitettu neulanteräväksi
 Asekammariin on rakenteilla myös pronssivalettu tykki ammuksineen, mutta tykin malli olkoon vielä toistaiseksi salaisuus.Muinaistekniikka-artesaani Päivi Rutanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti