perjantai 17. toukokuuta 2013

Karttapallon alkuperä

Karttapallon puhdistaminen on edennyt eteläisille leveysasteille asti, ja on tullut aika paljastaa pallon alkuperä. Eteläisiltä meriltä löytyy nimittäin kaksi kartussia, suurempi...


...ja pienempi:Pallo on peräisin Amsterdamista (jonka nimi latinaksi tuolloin oli Amstelodami), itse kartan on piirtänyt Jan Janssonius (1588-1664)  ja painolaatat kaivertanut Abraham Goosin (1590-1643) työpaja. Valmiiksi pallo on tullut 1648, joka oli merkittävä vuosi myös Alankomaissa: "seitsemän yhdistyneen provinssin" 80-vuotinen taistelu Espanjaa vastaan päättyi maan itsenäisyyden tunnustamiseen Westfalenin rauhassa.

Hollantilaiset ehtivät mukaan löytöretkille maailman valtamerille muita myöhemmin, vasta 1600-luvun alussa, mutta kirivät pian etumatkan kiinni. Amsterdamista tuli alati laajenevan maantieteellisen tiedon ja kartanvalmistuksen keskus aikana, jolta meidänkin karttapallomme on peräisin. Merenkulkijoiden mukana tullut tieto kirjattiin välittömästi työn alla oleviin atlaksiin ja voimme olla varmoja, että kartan kuvaukset maapallon eri maanosien rannikoista perustuvat ilmestymishetken tietämykseen.

Tilaajana on ollut Alankomaiden Länsi-Intian kauppakomppania, joka on paljolti jäänyt kuuluisamman Itä-Intian kauppakomppania varjoon. Sen toiminta-alueena olivat Amerikan mantereet, Karibian saaret ja Afrikan länsirannikko. Yksi yhtiön perustamista siirtokunnista oli Pohjois-Amerikan itärannikon Uusi Amsterdam, joka brittien haltuun jouduttuaan sai nimen New York.

Suuremman kartussin tekstistä käy myös ilmi, että yhdessä karttapallon kanssa on valmistunut myös tähtikarttapallo. Se on valitettavasti joutunut omille teilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti