perjantai 14. kesäkuuta 2013

Pietari Brahen pienoishovia rakennetaan 7

Brahen kamareiden sähköistys on parhaillaan käynnissä. Messinkiset kynttilälampetit saavat valonsa.
Pienoishovia sisustetaan tilikirjoista saatujen tietojen pohjalta niin pitkälle kuin mahdollista. Linnan itäsiiven pohjoispäässä sijaitsivat Pietari Brahen huoneet ja niiden takana linnan uusi ruokasali. Kreivin kamarissa tiedetään olleen kaakeliuuni, 6-ruutinen ikkuna, kaappisänky ja muutama taulu. Kamarissa on myös Amsterdamista tuotu maapallo vuodelta 1648 ja sen parina avaruuspallo. Sinne on valmistumassa  kreivin muistikirja, jossa hän lausui legendaariset sanat ” minä olin mahaani ja maha minuun  …” Kreivin työhuoneen kirjoituspöydällä on hänen kirjoittamiaan ja sinetöimiään kirjeitä. Suuren vaatekaapin ja arkun malli on peräisin linnassa edelleenkin olevista 1600-luvun huonekaluista ja kirjoituspulpetti kuuluu museon kokoelmiin.
Linnan rundellin ruokavarasto täynnä syksyistä satoa.
Linnan tilien mukaan ruokasali kunnostettiin heti Brahen saapumisen jälkeen. Kattoon laitettiin kattokarmit (tulevat näkyviin, kun katto laitetaan paikoilleen). Saliin ja hopeakamariin hankittiin 31 lasiruutua. Saliin rakennettiin uusi uuni ja hankittiin kaksitoista tanskalaista tuolia. Seinille ripustettiin tauluja ja sinistä ja punaista verkaa. Saliin hankittiin myös kynttilänjalkoja, jotka on jo tilattu messinkivalurilta.
Ruokasalin kaksitoista tanskalaista tuolia vielä keskeneräisinä. Alimmaiset poikkipuut ovat vielä kiinnittämättä, jalat profiloimatta ja nahkapäällysteet niitittämättä..

Seija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti