”Se joka kulkee omia teitään, ei tarvitse karttaa”
Kuningatar Kristiina
Turun linna on heittäytynyt kansainvälisen elokuvatuotannon näyttämöksi. Mika Kaurismäki on kuvannut linnassa jo kolmen viikon ajan The Girl King -elokuvaa ja kuvaukset jatkuvat huhtikuun alkuun saakka. Elokuva kertoo 1600-luvulla eläneen kuningatar Kristiinan (1626–1689) eriskummallisesta elämästä. Kristiina tuli jo 6-vuotiaana kuningattareksi isänsä Kustaa II Adolfin kuoleman jälkeen, vaikka hänet kruunattiinkin vasta täysi-ikäisenä. Hän kutsui hoviinsa taiteilijoita ja filosofeja ja eli hyvin tuhlaavaista, ja hyvin itsenäistä elämää. Hän luopui kruunusta hallittuaan vain kymmenen vuotta, kääntyi katoliseksi, matkusti Roomaan ja eli loppuelämänsä siellä. Hänen hautansa löytyy Vatikaanin luolista. Niin arvoituksellinen hän oli, että vielä kuolemansa jälkeen hänen arkkunsa aukaistiin ja tutkittiin, oliko hän todella nainen vai mies.
|
Haamuja Tukholman Livrustkammarenin Kristina-näyttelyssä. |
Elokuvaus laittaa koko linnan elämän sekaisin pariksi kuukaudeksi: huonekaluja ja tauluja siirretään, huoneita suljetaan, opastusreittejä muutetaan ja linnaan rakennetaan Tukholman linnaa kuvaavia lavasteita ja interiöörejä. Linnassa on elämää, kun näyttelijät, avustajat ja elokuvatuotannon väki liikkuvat sen käytävillä. Jos sattuu olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, voi linnan pihalla tai linnan valleilla törmätä kansainvälisiin elokuvatähtiin, esimerkiksi ruotsalaiseen Malin Buskaan, joka esittää itse Kristiinaa tai Samuli Edelmaniin, joka esittää kuningas Kustaa II Adolfia, Kristiinan isää. Vaikka kaikkialle linnaan ei pääse joka päivä, voi joskus päästä tirkistelemään elokuvalavasteisiin, hiipimään hiljaa kuvauspaikan ohi tai joutua totutusta poikkeavalle kulkureitille…
|
Kuningattarensalin lampun koeirrotus. |
|
Tauluja irrotetaan ja korvataan elokuvan aikakauteen sopivammilla. |
Kuvauksista huolimatta linnassa pyritään pitämään yllä normaalia toimintaa, esimerkiksi hiihtolomaviikoilla järjestettiin yleisökierroksia ja linnan työpaja on ollut toiminnassa. Koululaisten kulttuuripolkukäynnit järjestetään viikoilla 10 ja 11 entiseen tapaan. Haastetta siinä näyttää joskus olevan, mutta suuremmilta kommelluksilta on säästytty. Kolmikymmenpäisen koululaisjoukonkin saa pysymään hiljaa ja sipsuttelemaan portaissa, kun osaa vetää oikeasta narusta.
|
Kyllä meilläkin osataan, linnan omaa väkeä pukeutuneena ajan henkeen! |
Toisaalta on jännittävää seurata elokuvaväen tekemistä aitiopaikalta. Linnan saleihin ilmestyy upeita lavastuksia. Aivan yllättäen valtava joukko 1600-luvun rooliasuun pukeutunutta väkeä astelee arvokkaasti linnan pihan poikki. Myös elokuvan tekijöillä näyttää olevan selkeä työnjako ja ihailtava tapa tehdä ryhmätyötä.
|
Elokuvan valaistuksen pystytystä esilinnan pihalla. |
Teksti:
Seija Väärä
Kuvat:
Seija Väärä, kuva linnan väestä Salme Kotivuori
Oliskin ihan mukavaa, jos lavasteet jätettäisiin saleihin elokuvan filmausten loputtua... eikä noita Bryggmannien lamppujakaan tarvis ihan heti takaisin laittaa!
VastaaPoista