perjantai 21. marraskuuta 2014

Näyttelyalan ammattilaiset kokoontuivat linnassa

Suomen Museoliitto järjesti tänä vuonna perinteisen Näyttelycafé-seminaarin Turun linnassa 18.-19.11. Koulutuspäiviin osallistui viitisenkymmentä museoammattilaista eri puolilta Suomea.


Erityisenä teemana oli aitojen esineiden ja rekonstruktioiden suhde, jota pohdittiin Turun linnan päänäyttelyn kautta. Keskustelun yhteenvetona voisi sanoa, että erilaiset rekonstruktiot ja nuket koettiin hyväksi tavaksi elävöittää historiaa. Historian esittäminen on aina viime kädessä tulkintaa, joten elävöittämistä tulkinnan muotona ei pitäisi pelätä - museo voi herättää keskustelua ja vastata keskusteluun taustoittamalla tehtyjä valintoja ja lähdeaineistoja. Esimerkiksi linnan näyttelyissä nukkekohtausten kaikilla yksityiskohdilla on esikuvansa lähdeaineistossa, mutta konkreettisessa toteutuksessa on turvauduttu myös mielikuvitukseen ja oletuksiin.

Teemapäivien toinen keskeinen teema oli teknologia. Historiaa on mahdollista elävoittää esimerkiksi yhdistämällä nykyistä ja mennyttä maailmaa lisätyn todellisuuden keinoin. Turun museokeskus on ollut mukana Futuristic History -hankkeessa, josta kertoivat FM Lauri Viinikkala ja tutkija Olli-Pekka Leskinen. Esimerkkejä sovellutuksista löytyy googlaamalla augmented reality. Kiinnostava menetelmä ja herättää kysymyksen uhka vai mahdollisuus? Suodattavatko tulevaisuuden museokävijät ainutlaatuiset museoympäristöt tabletin tai lasien läpi? Teknologia tarjoaa toisaalta mielettömiä mahdollisuuksia havainnollistaa ja tuoda eloon mennyttä maailmaa.

Historia voi muuttua suorastaan käsin kosketeltavaksi 3D-tulostuksella. Menetelmistä kertoi konsultti Fama Doumbouya ja 3D-tulostuksen eduista Kaisa Penttilä Vaihtoehto vitriinille -hankkeesta. Kaisa kiteytti hyvin, että matkamuistokauppiaat ovat keksineet kosketeltavat pienoismallit ennen museoita.



Yksi seminaarin inspiroivimmista puheenvuoroista koski tiedon visualisointia. Informaatiomuotoilija Juuso Koponen kertoi tiedon visualisoinnin menetelmistä ja mahdollisuuksista näyttelyä tukevana elementtinä. Havainnollistavat infografiikat ovat kaikille tuttuja vaikkapa lehtien ja koulukirjojen sivuilta. Museoissa aihetta havainnollistavia grafiikoita nähdään silloin tällöin. Tässäpä aihe, joka on ehkä otettava jatkossa omaksi osa-alueekseen jo näyttelyn suunnittelun alkuvaiheessa.

Näyttelycafessa kuultiin lisäksi projektien hankintakiemuroista, Tallinnan Lentosataman näyttely- ja rahoitusohjelmasta sekä Turun museokeskuksen kehittämishankkeista. Ohjelmisto oli kaiken kaikkiaan antoisa ja illalla ei meinannut unikaan tulla kaikkien uusien näkökulmien ja ideoiden raksuttaessa mielessä...

Päivi Lönnberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti