maanantai 3. marraskuuta 2014

Tekstiilikonservaattori ja TyttökuningasTanja Huikuri on työskennellyt Turun museokeskuksen tekstiilikonservaattorina kymmenen vuotta. Sinä aikana kokoelmien tekstiilipuoli – vanhimmat 1600-luvulta ja nuorimmat tätä päivää - on ehtinyt tulla tutuksi. Tanjan päivittäinen työ koostuu näyttelyesineiden puhdistamisesta ja kunnostamisesta, luetteloimisesta, arviointikäynneistä, asiantuntijalausunnoista, näyttelyiden pystyttämisestä ja purkamisesta sekä kokoelmien 941 leningistä, 564 huivista, 752 kenkäparista ja 156 päähineestä – muista tekstiileistä puhumattakaan.

Kaikki näyttelyihin esille asetettavat esineet eivät ole museotavaraa, mutta niitä käsitellään yhtä suurella huolellisuudella ja kunnioituksella kuin varaston hämärästä esille otettuja. Tyttökuningas – Made in Finland – näyttelyssä asetetaan esille parisenkymmentä The Girl King – elokuvan roolihenkilöiden pukua. Ne puetaan torsojen päälle, joista jokainen pitää muokata vaatteen mittoja vastaavaksi.
The Girl Kingin upea puvustus on pukusuunnittelija Marjatta Nissisen käsialaa. Kaavoituksessa auttoivat Turun ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat, ja ompelutyössä tarvittiin kymmenien ammattilaisten ja opiskelijoiden panosta. Suutari Hanna Kainulainen suunnitteli ja valmisti omin käsin jalkineet kaikille pääroolien näyttelijöille.


Konservaattori turvautuu toisinaan työssään myös monikäyttöiseen leipäveitseen.


Museon varaston rekillä ja hyllyillä odottaa käsittelyä melkoinen kokoelma The Girl Kingin puvustusta. On alushametta ja lantiomakkaraa, yöpaitaa, saapasta ja päähinettä. Silkkiä, samettia, pellavaa, javillaa. Löytyy myös pitsiä, brokadia ja helmikoristetta. Helmikuun alkupuolella ne kaikki ovat nähtävissä Turun linnan keskiaikaisessa vierastuvassa.

Teksti: Nina Lepokorpi
Kuvat: Veera Aaltonen ja Nina Lepokorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti