sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Turun linnan Tonttupäivä lähenee...



Isänpäivän aattona, 8.11. linnassa riittää vilskettä. Linnaan on kutsuttu koko Suomen tontut tapaamaan kaikkien tonttujen kantaisää eli Turun linnan tonttu-ukkoa. Tonttupäivänä on mahdollista tutustua näihin kaikkialla Suomessa asuviin pieniin olentoihin, vaikka ne taitavatkin olla niin ujoja, ettei niistä näe kuin vilauksen silloin tällöin.

Tonttujen maailmaan sukelletaan opastetuilla kierroksilla, joissa etsitään piiloutuneita tonttuja ja heidän esineitään. Samalla selvitetään myös, millaisia sänkyjä esilinnan huoneista löytyy ja kuka niissä on nukkunut. Tonttujen vastuualueita ja askareita valottavat tonttuaiheiset sadut, joita luetaan lapsille ääneen jännittävässä paikassa, linnan uumenissa.

Linnan aulassa pyörii Turun linnan tonttu-ukko -lyhytelokuva ja Turun linnan Pajassa harjoitellaan kädentaitoja ja valmistetaan jotakin aivan erityisen salaista! Kaiken kukkuraksi, Turun linnan tonttu-ukon sanotaan kulkevan näkyvässä hahmossa linnan käytävillä. Pääsetkö yllättämään hänet nokosilta tai etsimästä Murri-kissaansa?

Tonttuaiheiset kierrokset lähtevät 10-15 minuutin välein alkaen klo 10.10. Viimeinen kierros lähtee klo 16.00. Ruotsinkieliset kierrokset lähtevät klo 11.55, 13.55 ja 15.55. Ohjelma päättyy klo 17. 

Osallistu kilpailuun Turun linnan Facebook-sivulla ja voita lippupaketti Tonttupäivään!

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Turun linnan konserttisarja jatkuu

Kuva: TFO
Konserttisarja Turun linnassa saa jatkoa. Lauantaina 25.10. klo 15 alkaen on vuorossa konsertti Ässiä linnassa. Kuninkaansalissa kuullaan Richard Straussin sävelruno Till Eulenspiegel sovitettuna viululle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja kontrabassolle. Straussin sävelruno kertoo saksalaisen kansantarinoiden hahmosta ja hänen kepposistaan. Lisäksi konsertissa kuullaan itävaltalaisen Franz Schubertin oktetto.

Seuraava konsertti on lauantaina 8.11. klo 15 teemalla Vaskiromantiikkaa. Linnassa on harvinaislaatuinen mahdollisuus kuulla alkuperäistä 1800-luvulla sävellettyä kamarimusiikkia vaskisoitinkokoonpanolle soitettuna periodisoittimilla, ensimmäistä kertaa Suomessa sitten 1800-luvun. Ohjelma koostuu teoksista, jotka on sävelletty ja sovitettu romantiikan aikakaudella.

Konsertit järjestää Turun filharmoninen orkesteri. Lisätietoa konserteista ja lipuista löydät täältä.

perjantai 17. lokakuuta 2014

Syyslomalaiset valtasivat linnan!

Linnan pajassa syntyy kimaltavia tähtikarttoja.
Koululaisten syyslomat alkoivat tällä viikolla. Monessa perheessä on valittu ohjelmaan käynti Turun linnassa, ja sehän näkyy meillä mukavana vilskeenä! Linna onkin oiva paikka viettää yhteistä aikaa. Sokkeloissa ja jännittävillä kierroksilla vierähtää helposti useampi tunti ja pajassa on tekemistä vauvasta vaariin - kirjaimellisesti, sillä tänään nähtiin vaarejakin tähtikortteja askartelemassa.

Tässä vielä tarkemmat aikataulut tulevan viikonlopun ja ensi viikon syyslomaohjelmasta linnassa:

Opastetut kierrokset la–su 18.–19.10. ja ti–su 21.–26.10.:
  • Pikkuritarikierrokset klo 11.00 ja 14.00
  • Keskiaikakierrokset klo 12.15
  • Historian kauheuksia -kierrokset (huom! K-11) klo 16.30

Guidningar på svenska lör–sön 18–19.10 och fre–sön 24–26.10:
  • Riddartur fre–sön  kl. 12.30
  • Skräckrunda (obs! F-11) fre kl. 14.30

Koko perheen avoimissa työpajoissa tutustutaan astrologiaan ja taiteillaan tähtikarttoja.
Työpaja on auki ti–pe 21.–24.10. klo 12–16.

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Taidetta, kirjallisuutta, musiikkia

Ohoi, taiteiden ystävät! Viimeiset hetket tutustua näyttelyyn Enemmän kuin tuhat sanaa - Turun linna kirjallisuudessa ja taiteessa ovat pian käsillä. Tulevana viikonloppuna näyttelyyn pääsee syventymään noin tunnin mittaisella opastetulla kierroksella. Opastukset lähtevät la 11.10. ja su 12.10. klo 14. Näyttely päättyy 26.10.

Näyttely ammentaa sisältönsä Turun linnasta kertovasta kaunokirjallisuudesta ja taideteoksista. Lähestymistapojen moninaisuus kertoo laaja-alaisesta ja nykypäivään jatkuneesta kiinnostuksesta historiallista monumenttia ja sen asukkaita kohtaan. Katsojien eteen on tuotu kirjoissa esiintyvää rakkauden, vihan ja vallanhimon sekä arjen, juhlan ja seikkailun ilmapiiriä. Sitä, mikä tekee historiallisista romaaneista suosittuja. Taideteoksissa Turun linna on tyypillisesti esitetty rauhan aikana, idyllisen maiseman ympäröimänä monumenttina. Tunnelmat ja kuvakulmat toistuvat linna-aiheisissa teoksissa yllättävänkin yhdenmukaisina tekniikasta ja ilmaisutavasta riippumatta. Historialliset tosiasiat ovat kuitenkin jättäneet tilaa myös tulkinnoille ja symboliikalle.

Eliana. Kuva: Karolina Suominen

Viikonloppuna hellitään myös musiikin ystäviä. Lauantaina klo 15 Kuninkaansalissa kuullaan ranskalaista barokkimusiikkia teemalla Aurinkokuninkaan hoivissa. Konsertissa esiintyvät Turun Vanha Musiikki ry:n muusikot. Liput 20 €, jäsenalennushinta 15 €, muut alennusryhmät 10 €. Lippujen ennakkovaraukset info@turunvanhamusiikki.fi.


torstai 2. lokakuuta 2014

Turun linnan Ritariklubi vieraili Tukholmassa



Turun linnan Ritariklubilla on tänä vuonna 20. toimintavuosi, jonka kunniaksi teimme 27.9.-29.9. jäsenmatkan Tukholmaan. Tukholman retkellä oli mukana 24 innokasta matkalaista. 

Saavuimme kukonlaulun aikaan Tukholmassa Värtanin satamaan, josta siirryimme aamiaiselle läheiseen hotelliin. Maittavan aamiaisen jälkeen kiersimme matkaoppaan johdolla Tukholmaa linja-autolla ja jalan kolmen tunnin ajan. Tutuiksi tulivat niin Drottningholmin linna kuin Kuninkaanlinna sekä vanha kaupunki. Tukholmassa kyllä riittää nähtävää! 

Vierailimme myös Livrustkammaren -museossa, jossa ihailimme upeita kuninkaallisia vaunuja, aseita ja haarniskoja sekä Elisabet I  -elokuvan ja Game of Thrones  -televisiosarjan loisteliaita puvustuksia. Aurinkoinen päivämme huipentui Tukholman kaupungintalolla paikallisen Riddarklubbenin järjestämiin Maskerade -naamiaisiin. Siellä pääsimme tanssimaan, kokeilemaan erilaisia jonglööritemppuja, meikkaamaan itsemme prinsessaksi, taiteilemaan kruunuja ja rohkeimmat meistä tulivat myös lyödyiksi ritareiksi. 

Kuvakooste välittäköön ikimuistoisen matkamme tunnelmat!















Järjestämme 22.11. klo 14 Turun linnan Eteläisessä salissa suuret 20-vuotisjuhlapidot ritariklubilaisille, heidän vanhemmilleen ja vanhoille klubilaisille. Kirjuri-Ulla lähettää lähiaikoina kutsun sekä juhlamenun Ritariklubin jäsenille. Jos olet ollut joskus menneinä vuosina mukana Ritariklubin toiminnassa ja haluaisit tulla kanssamme juhlimaan 20-vuotiasta ritariklubia, ota yhteyttä: maria.huokkola(a)turku.fi.

Teksti: Maria Huokkola
Kuvat: Henri Luomala 2014