torstai 2. huhtikuuta 2015

Harvinaisia aarteita Tukholman kuninkaanlinnasta näytteillä Turun linnassa

Turun linnan Tyttökuningas -näyttelyssä saa omin silmin nähdä Kuningatar Kristiinalle kuuluneita alkuperäisiä esineitä 1600-luvulta. Tukholman Kuninkaallinen varuskamari, josta esineet ovat peräisin, on todellinen aarreaitta.  Sieltä löytyy pukuja, aseita ja varusteita, joita Ruotsin kuninkaalliset ovat käyttäneet vuosisatoja sitten. Eikä esineistä tee ainutlaatuisia pelkästään niiden ikä tai loistokkuus, vaan se, että niillä on tarina ja että ne ovat kuuluneet merkityksellisille historiallisille henkilöille.  

Linnassa on esillä mm.  ranskalainen naistensatula, jonka päällä Kristiina on ratsastanut Punaisesta sametista valmistettu satula ja satulapeite on kirjailtu hopealangalla ja on aikoinaan maksanut omaisuuksia. Kristiina ei nuukaillut hankkiessaan kauniita esineitä hoviinsa. Kirjailun on suunnitellut tukholmalainen Simon Jüterbock ja se on valmistettu Pariisissa 1650. Varustukseen kuuluu myös kaksi pistoolikoteloa pistooleineen ja naisten jalustin. Pistooliparia käyttivät ratsuväen sotilaat. Kristiinalla ne taas symboloivat hallitsijan vallan korostamista.  Kristiina rakasti ratsastamista ja hänen sanotaan ratsastaneen kuin mies.


Pieni pellavainen lapsen paita näyttää ensi silmäyksellä vaatimattomalta, mutta kun katsoo sitä tarkemmin, näkee taidokkaasti nyplätyt pitsit hihansuissa. Juuri tämä paita oli Kristiinan yllä hänen ollessaan kaksivuotias (1628), silloin, kun isä Kustaa II Adolf vielä eli.  Kristiina oli tuolloin jo saanut tietää perivänsä valtakunnan kruunun. Jos paitaa olisi käyttänyt joku muu, se ei olisi todennäköisesti säilynyt, vaan kulutettu loppuun.


Kristiinan varuskamariin kuulunut pieni pähkinäpuusta ja teräksestä valmistettu varsijousi vuodelta 1646 on oikea taidonnäyte. Se on koristeltu sarvella, luulla, helmiäisellä ja silkillä. Koristeaiheena on nainen – Kristiina itse – ampumassa maaliin.  Kristiina on harrastanut tällä aseella tarkkuusammuntaa. Näyttelyssä on esillä myös rataslukkoisia metsästysluodikkoja, jotka on koristeltu metsästysaihein ja antiikin mytologian hahmoin.  Myös toisessa luodikossa on naisen kuva, joka saattaa esittää Kristiinaa, koska ase tehtiin hänelle. Jo nuorena Kristiina oli taitava ampuja. Hän kykeni ampumaan jäniksen yhdellä laukauksella.

Nämä esineet tarinoineen tuovat Kristiinan meidän kaikkien tavoitettavaksi. Hän ei ole vain yksi hallitsija historiankirjan lehdillä. 

"Ihmiset jotka kulkevat omia polkujaan eivät tarvitse karttaa” kirjoitti Kristiina. Hän todella kulki omia teitään.

Seija Väärä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti