maanantai 29. kesäkuuta 2015

Keskiaikapäivän tunnelmia

Linnassa vietettiin lauantaina Keskiaikapäivää teemalla kaalinpäitä, kuninkaita ja kuperkeikkoja - herkuttelua ja lystinpitoa linnassa. Hieman jännitimme millaiseksi sää muuttuu aurinkoisen aamun jälkeen, mutta onneksi päivä oli lopulta pääosin aurinkoinen. Linnan porteista virtasi sisään yli 1400 kävijää. Tänä vuonna ohjelmaa oli erityisen paljon linnan piha-alueilla.

Esilinnan pihamaalla tanssittiin, ihmeteltiin notkeita narreja, selviydyttiin sokkelosta ja lohikäärmeen kidasta ja olipa paikalla kaksi uljasta ritarihevostakin, joita sai kokeilla aseenkantajan avustuksella. Kauppiaiden pöydiltä löytyi monenlaista kotiinviemistä ja ravintolan pöydät notkuivat ihania ruokia.


Päälinnan pihalla taitavien jousiampujien nuolet viuhuivat sarjana maalitauluun. Hämyisässä asuinhuoneessa Albrekt Mecklenburgilaisen joukot kertoivat aikakauden varusteista. Keskiaikaisessa keittiössä tuoksuivat yrtit ja mausteet.

Puiston puolella harjoiteltiin ja kisattiin perinteisissä lasten turnajaisissa. Taidot kehittyivät mm. keppihevosratsastuksessa, peitsen käytössä ja tarkkuudessa. Päivän aikana pidettiin kolmet kisat, joiden voittajat kruunattiin tammenlehväseppeleillä.


Sisällä pääsi syventämään tietojaan keskiajasta ja linnan historiasta opastetuilla kierroksilla ja näyttelyissä. Tutkijan pöydällä oli nähtävillä ruokailuun liittyviä arkeologisia löytöjä. Pajassa istutettiin yrttien siemeniä ja kuultiin keskiaikaisesta keittiöstä. Saattoipa huoneissa vilahtaa kummituskin...


Keskiaikatapahtumaa vietetään taas ensi kesänä. Sitä ennen on luvassa Tonttupäivä marraskuussa ja Ritaripäivät tammikuussa.

Kuvat: Päivi Lönnberg & Maria Huokkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti