torstai 18. kesäkuuta 2015

Turnajaishevoset valmiina koitokseen

Sain tehtäväkseni tehdä terveystarkastuksen kolmelle vanhalle turnajaishevoselle, jotka ovat majailleet talven linnan makasiinien tallissa. No, kyllä olivat päässeet laihaan kuntoon. Onneksi ne nyt pääsevät hyvään hoitoon. Kuljetin ne linnan pukuhuollon tiloihin ja aloitin perushuollosta, että turkit alkaisivat silottua ja silmät loistaa. Huomasin, että tekoripsiä tarvitsevat muutkin kuin naiset! Kaikki hepat saivat upeat, pitkät ja kaarevat ripset maalipensselien karvoista. Tietenkin hieman kajalia tarvittiin myös ja harjan palmikointia. 

Selkeästi erottui jo, että on yksi tyttöheppa ja kaksi poikaheppaa. Siitä määräytyi millaiset loimet ja tyylin kukin heistä saisi. Kaiken pohjana on hyvä suunnittelu. Tutustuin laajasti keskiajan turnajaismenoihin kirjallisuudessa ja netissä. Aloitin vaaleasta, sirosta hevosesta, joka oli jo saanut kauniin sivupalmikon itselleen. Sukellus linnan pukuhuollon kangasvarastoon, ja tulos oli vanhan roosan värinen loimi, johon suunnittelin okran värisestä sametista kuviot. Kaavoina käytin vanhaa loimea, joka oli jo kulunut monissa turnajaisissa. Ensin hevosta piti kuitenkin ruokkia niin, että kyljet saivat vähän pulleutta. Tämä kaunis hevonen tulee mitä ilmeisimmin kuljettamaan jotain linnan neitoa ja hurmaamaan kaikki.

Toiseksi työn alle pääsi vankka vaaleanruskea hevonen, joka myöskin tarvitsi lihaa luittensa päälle. Se selvästi halusi olla aatelisen ritarin ratsuna. Siksipä halusin suunnitella sille sinisen, kultavaakunoin koristellun loimen. Erityisesti turnajaisiin tarkoitetussa loimessa koko pää on suojattu ja reunat koristeltu keskiaikaisella muurinharja kuvioinnilla. Heraldisiin vaakunakuviointeihin tutustuin alan ammattikirjallisuudessa. Lopputulos on oma suunnitelmani lintukuviosta, jonka jokaisen linnun ompelin erikseen vaakunaan ja vaakunan sitten loimikankaaseen. Loppukomistuksena kiinnitin päähän vielä aidon strutsinsulan. Ylväs ilmestys, jolla ratsastamisesta kilpaillaan.Kolmas hevonen on ruskea raunikko, joka aivan vaati metallihaarniskaista suojaa taisteluun. Värit ovat keskeisessä asemassa turnajaisissa. Ruskea ratsu sai itselleen keltasiniruutuisen loimen ja tietenkin haarniskaosat päähän ja rintaan. Pukuhuollon kaappien kätköistä löytyi lasten ritarikilpi ja rintasuojus, joista sain muokattua suojavarusteet. Otsan pistimen kehitin suuresta lankapuolasta, jonka päällystin hopeoidulla ja patinoidulla nahkakierteellä. Tätä sulavapaa ja komeampaa hevosta ei olla ikinä linnan pihan taistoissa nähty.Näin heposet odottavat mitä kiihkeimmin, että pääsisivät taputeltaviksi ja ihailtaviksi Keskiaikapäivän turnajaisiin!

Sida Rouvinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti