Näyttelyssä pääsee näkemään löytöjä Turun (entisen Maarian) Taskulan rautakautisesta kalmistosta, Suomen vanhimman tunnetun kirkon paikalta Kaarinan Ravattulan Ristimäestä, Koroisten piispankirkon alueelta ja Turun keskiaikaisista kaupunkikortteleista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.
Pinsetit olivat kovassa käytössä, kun aiemmin tällä viikolla asettelimme hauraita, jopa 1000 vuotta vanhoja esineitä paikoilleen vitriineihin.
Lisää Taskulan miehen hautalöytöjä odottamassa vuoroaan omissa pusseissaan ja laatikoissaan. Keskellä erottuu yksi hopeinen ristiriipus. |
Pinsetit vielä kerran esiin. Koroisten piispankirkon alueelta löydetyt rahat nostellaan varovasti paikoilleen. Myös Koroisten löytöjä ja vaiheita tutkitaan Turun yliopiston hankkeessa parhaillaan. |
Näyttely siis etenee askeleittain 400 vuotta neljän arkeologisen tutkimuskohteen kautta, ja taustoittaa katolisen kirkon vaikutusta Suomen alueella. Seuraava askel eli luterilainen reformaatio on käsittelyssä laajemmassa Valtapeliä-näyttelyssä. Molemmat näyttelyt ovat nähtävissä 4.3.2018 asti.
Ainiin, miksi tällaisia esineitä nostellaan pinseteillä? Hauraimmat esineet ovat niin ohuita ja pieniä, että esineen hapuilu laatikosta sormin voisi rikkoa esineen. Pinsettien avulla hauras löytö on myös helpompi asettaa vitriiniin oikeassa asennossa. Välillä pidätämme työmaalla hengitystä... Aivastus väärään aikaan ja hups, pikkuinen penninki voisi lennähtää vaikka minne!
Teksti & kuvat:
Päivi Lönnberg, näyttelyn kuraattori
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti