keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Täydennyksiä päänäyttelyyn

Turun linnan vuosi sitten avattu päänäyttely linnan historiasta on kokonaisuus, jota täydennämme ja kehitämme jatkuvasti. Saatu asiakaspalaute on ollut lähes pelkästään positiivista ja iloksemme olemme huomanneet, että kehitysideat ja kritiikki ovat kohdistuneet lähinnä niihin asioihin, jotka ovat olleet meillä tiedossa ja työn alla kaiken aikaa. Kuluneen vuoden aikana näyttelytilojen valaistusta on parannettu, lapsille suunnatut Turun linnan tonttu-ukon tarinat on merkitty näkyvämmin, kosketusnäyttöjen tekstikokoa on suurennettu ja niiden kosketusherkkyyttä parannettu.
Pyöreän tornin näyttelyvitriineitä. Kuvat: TMK/Ville Härmä
Viimeisimpiä lisäyksiä näyttelyyn ovat uudet vahanuket. Muun muassa herttuan hevostalli ja linnan keittiö ovat täydentyneet lapsi-nukeilla.  Uusi tulokas näyttelyssä on myös puuhevonen, jonka satulaan pienet ja isommatkin museovieraat voivat kiivetä. Hevonen on valmistettu Turun museokeskuksen omalla verstaalla ja selässä on oikea nahkainen satula. Tulevana viikonloppuna hevonen vierailee Turun messukeskuksessa, mutta on taas ensi viikolla paikallaan linnan pyöreässä tornissa.

Hopotihop! Allekirjoittanut ja hevosen rakentaja Seppo Kannisto koeajolla. Kuvat: TMK/ Päivi Lönnberg & Kari Hintsala
Näyttelyyn on viime päivinä saatu paikalleen myös uusia kosketusnäyttöjä. Niihin on upotettu valtava määrä tietoa vitriineissä ja nukkekohtauksissa nähtävistä esineistä. Näyttöjen selailuun voi saada kulumaan tuntikausia! Näyttelystä voi tosin nauttia kevyemminkin. Kaikki näyttelytekstit on kirjoitettu niin, että pelkästään lukemalla tekstitaulujen ensimmäiset lauseet, saa käsityksen Turun linnan historian pääpiirteistä.
Kuvakaappaus nukkekohtauksen kosketusnäytöstä.
Näyttelyn suunnitteleminen on aina vaikeaa. Näyttelyn tekijöillä on omanlaisensa ajatus sisällön rajauksesta ja käsikirjoituksesta sekä näyttelyn luku- ja kiertotavasta. Jokainen asiakas kokee näyttelyn kuitenkin omalla tavallaan ja tulkitsee ja ymmärtää sisältöjä omista lähtökohdistaan. Museovierailu onkin aina uniikki kokemus. Meille tekijöille palaute on tärkeää, sillä siten näyttelyitä voidaan niiden elinkaaren aikana parantaa ja asiakkaiden kokemuksia hyödyntää uusien näyttelyiden suunnittelussa. Jos kävit linnassa vuosi sitten, ei kannata ajatella, että linna on jo nähty. Muurien takana on taas uutta nähtävää ja koettavaa!

Teksti:
Päivi Lönnberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti