perjantai 12. syyskuuta 2014

Tyttökuningas - Made in TurkuAlkuvuodesta tällä foorumilla esiteltiin Mika Kaurismäen The Girl King – elokuvan kuvauksia linnassa. Ne olivat ja menivät mutta Tyttökuningas elää. Kuningatar Kristiinasta kertovan näyttelyn suunnitelmat on tehty ja alkaa olla toteutuksen aika.

Kuningatar Kristiina on yksi erikoisimmista ja kiinnostavimmista hallitsijoista Ruotsin valtakunnan historiassa. Kuningattarena 1600-luvun alkupuolella ollut Kristiina oli kiistelty henkilö, joka luopui kruunusta 1654, kääntyi katolilaisuuteen ja muutti Roomaan. Kristiinan persoona ja toiminta on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena pitkään. Yhä edelleen hänestä kirjoitetaan kirjoja, kuvataan elokuvia ja tehdään näyttelyitä.

Turun linnassa näillä näkymin helmikuussa -15 avattava näyttely kertoo kuningattaren kiehtovan elämäntarinan ja esittelee 1600-luvun Turkua ja Turun linnaa. Linnassa voi tutustua myös The Girl King -elokuvan tekemiseen, sen lavasteisiin ja rekvisiittaan. Esille asetetaan muun muassa yli kaksikymmentä elokuvan pukua hattuineen, kenkineen ja asusteineen. Museon varastoissa odottavat tekstiilikonservaattori Tanjaa elokuvan puvut, päähineet, alushameet ja kengät.

Niin, mistä sitten tulee näyttelyn nimi, Tyttökuningas – Made in Turku? Tietenkin siitä, että Kristiina itse eräässä kirjeessään kirjoittaa, että hänet on saatettu alkuun Turun linnassa, jossa Kustaa II Adolf ja Maria Eleonora vierailivat alkuvuodesta 1626.

Pukusuunnittelija Marjatta Nissinen suunnitteli elokuvan upean puvustuksen, josta saadaan esimakua seuraavissa kuvissa:

 
 

Näyttelyyn saadaan Tukholman Varuskamarista, Hallwyska museetista ja Skoklosterin linnasta ja aitoja Kristiinalle kuuluneita esineitä kuten alla oleva naisten satulan peite varusteineen.


Teksti  Nina Lepokorpi
Kuvat  Martti Puhakka, Mikko Kyynäräinen/Ulla Kujansuu, Livrustkammaren

1 kommentti: