torstai 31. maaliskuuta 2016

Nenäliinojen matka näyttelyyn

Vielä tämän viikon sunnuntaihin asti avoinna olevassa Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttelyssä on esillä muutamia keisarillisia lahjoja myös Turun museokeskuksen omista kokoelmista. Kaksi näistä lahjoista on nenäliinoja, jotka Nikolai II:n puoliso Aleksandra Fjodorovna lahjoitti 1800-luvun jälkipuoliskolla kummityttärelleen, kreivitär Nadine Armfeltille (os. von Jacobson, 1850-1941).

Turun museokeskuksen kokoelmaan nämä nenäliinat ja joukko muita tekstiilejä tuli Nadinen lahjoittamana vuonna 1926. Ajankohta liittyy Nadinen miehen, kreivi Carl Alexander Armfeltin (1850-1925) kuolemaan ja parin kotikartanon, Halikon Åminnen tyhjentämiseen. Kreivi Carl Alexander testamenttasi suvun esineistöä Kansallismuseolle, ja esineitä luovutettiin myöhemmin edelleen myös Turun ja Porvoon museoille.
Molemmat Aleksandra Fjodorovnan Nadine Armfeltille lahjoittamat nenäliinat on valmistettu hienosta musliinikankaasta ja ne on koristettu kirjailuin ja pitsein. Kuvan nenäliinan reunoissa on venetsialaista pitsiä ja kulmaan kirjailtu keisarinnan monogrammi. Reunoissa näkyy myös korjailua, joka on tehty ennen nenäliinan tuloa museon kokoelmaan.

Yli sadan vuoden aikana nenäliinat ovat haurastuneet ja kellastuneet, ja ne päätettiin konservoida ennen asettamista näyttelyyn. Tekstiilikonservaattorimme Tanja Huikuri pohti sopivaa konservointimenetelmää päätyen kaliumboorihydridikäsittelyyn, joka vähentää kellastumista ja tasapainottaa kuituja hidastaen niiden haurastumista.
Kankaan väri mitattiin ennen konservointia spektrofotometrilla.


Nenäliinoille tehtiin kaliumboorihydridikäsittely vetokaapissa, koska selluloosakuidut kellastuvat vanhetessaan. Kellastumisen aiheuttaa selluloosakuitujen hapettumisreaktion aikaansaama värjääntyminen. Hapettuminen myös heikentää kuitujen fyysisiä ominaisuuksia. Käsittely vähentää kellastumista ja myös stabiloi kuituja.
Käsittelyn jälkeen nenäliinat pestiin deionisoidulla vedellä. Pesuaineena käytettiin konservoinnissa yleistä Mini Risk -astianpesuainetta.
Nenäliinat kuivattiin vaakatasossa kerniliinan päällä. Kosteana ohut nenäliina näyttää lähes läpinäkyvältä alustaa vasten.
Hauraiden nenäliinojen tueksi ommeltiin lopuksi tukikangas.

Konservoidut nenäliinat valokuvattiin museokeskuksen studiossa näyttelytekstejä ja esinetietokantaa varten.

Nenäliinat aseteltiin vitriiniin esille vaakatasossa, sillä hauraan kankaan kallistaminen tai taittaminen rasittaisi kuituja. Myös vitriinin valaistus säädettiin tekstiileille turvalliseen 50 luksin tasoon. Nenäliinojen kanssa samassa vitriinissä on näytteillä kaksi Aleksandra Fjodorovnan kruunajaislahjaksi saamaa viuhkaa ja muita kruunajaisiin liittyviä lahjoja.

Teksti ja kuvat: Päivi Lönnberg ja Tanja Huikuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti