perjantai 27. lokakuuta 2017

Näyttelykuraattorin valintoja reformaatioviikolle

Ensi viikolla käynnistyy valtakunnallinen reformaatioviikko. Turussa on runsaasti tapahtumia reformaation merkkivuoden teemaan liittyen, ja Turun linna on tietysti viikon ohjelmassa mukana Valtapeliä-näyttelyn, näyttelyopastusten ja Ruhtinasreformaatio-pienoisnäytelmän muodossa.

Reformaatioviikkoon liittyen täällä linnan blogissa julkaistaan maanantaista alkaen joka päivä viikon ajan yksi näyttelykuraattorin valinta. Luvassa on tietoa ja tarinoita valikoiduista Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelyssä nähtävistä esineistä. Näyttelyn kaikki noin 250 esinettä kantavat kertomuksia luterilaisen reformaation vaikutuksesta maassamme. Näyttelyssä reformaatiota käsitellään kulttuuria hitaasti muuttavana ilmiönä. Näkökulma lähtee valtakunnan hallinnon tasolta. Näyttelyssä selviää, miten uskonto ja politiikka kietoutuivat yhteen Vaasa-suvun kuninkaiden valtapelissä läpi 1500-luvun. Esineet kertovat, miten valtapeli ja reformaatio näkyivät ja vaikuttivat Turussa ja lähiseudulla tavallisen kansan arjessa ja ympäristössä. Ei ollut aivan selvää tulisiko Ruotsista lopulta katolinen vai luterilainen maa.

Otetaan jo pieni varaslähtö reformaatioviikkoon shakkipelin muodossa. Kuvan shakkinappulat on löydetty Turun keskiaikaisen keskustan alueelta, Åbo Akademin tontilta läheltä tuomiokirkkoa. Strateginen lautapeli shakki oli alkuun yläluokan peli, mutta se levisi ajan myötä eri yhteiskuntaryhmiin. Shakissa pelaajan armeija pyrkii voittamaan vastapuolen armeijan. Shakkinappulat on valittu näyttelyyn kuvastamaan valtapeliä ja sen lopputulosta Ruotsin valtakunnassa. Voittajien puolelle päätyivät kruunu ja aateli, jotka hyötyivät reformaatiosta monin tavoin mm. omaisuuttaan ja valtaansa kartuttamalla. Valtapelin tätä puolta kuvastavat kuningatar ja ritari (nykyshakissa hevonen). Häviäjien puolelle jäivät kirkko ja luostarilaitos, joita edustaa näyttelyssä piispanhiipan muotoinen piispa (nykyshakissa lähetti).

Shakkinappulat 1300-1400-luvulta. Vasemmalla kuningatar, takana ritari (nyk. hevonen) ja etualalla piispa (nyk. lähetti). Löydöt kuuluvat Turun museokeskuksen kokoelmiin.

 Shakkinappulat valmisti ja maalasi käsin Janne Aakko. Hieno toteutus, eikö!

Shakkipeli toteutettiin myös toiminnallisena kohteena näyttelyyn. Projektityöntekijä Janne Aakko keksi mahtavan idean shakista, jossa pelaajat voisivat valita joukkojensa kokoonpanon itse. Pelin lomassa pelaajat voivat miettiä, miten historia olisikaan mennyt, jos jokin historian kulkuun vaikuttanut tapahtuma tai siirto olisi toteutunut eri tavoin. Kuninkaat, kuningattaret, piispat, linnat, ritarit ja sotilaat ovat valmiina peliin...

Historian käänteet saavat vaihtoehtoisia muotoja tässä shakkipelissä.
Englantilainen Lucy Burrows kauhistuu sisarensa Alexin siirrosta.

Muistutan vielä lopuksi, että näyttelyn oheisohjelmaa järjestetään tänä vuonna vielä kahtena viikonloppuna.

Näyttelyopastukset:
la 28.10. klo 15
su 29.10. klo 15
la 4.11. klo 15
su 5.11. klo 15

Pienoisnäytelmä Ruhtinasreformaatio:
su 29.10. klo 14.30 ja klo 16
su 5.11. klo 14.30 ja klo 16

Reformaatioviikon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Teksti & kuvat
Päivi Lönnberg
Näyttelykuraattori 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti