Vasemmalta oikealle Juuso Välikangas, Henry Lindqvist ja Rauno Neuvo. |
Uuden perusnäyttelyn valmistelu etenee nyt monella rintamalla. Paikan päällä, Turun linnan pyöreässä tornissa, on vitriinien rakennus päässyt vauhtiin, ja tässä on nousemassa ns. nukkekohtausten vitriini.
Pyöreä torni rakennettiin 1500-luvun jälkipuoliskolla tykkitorniksi, vahvistamaan tuliaseiden käyttönoton jälkeen linnan pahasti heikentynyttä puolustusta. Sen tykeillä voitiin paitsi valvoa jokea, myös suojata sivustatulella esilinnan etelä- ja itäpuolisia seinämiä. Tulikasteensa torni sai Kaarle-herttuan piirityksissä 1597 ja 1599. Noilta ajoilta Korppolaismäen puoleisessa seinässä on edelleen siihen uponneita tykinkuulia.
Torni on sen jälkeen kokenut monenlaisia vaiheita. Jo 1600-luvulla se muutettiin varastotiloiksi mm. ruokatavaroita varten. 1700-luvulla mainitaan siinä toimineen neljän kiviparin hevosmylly, jonka venäläiset miehitysjoukot pikkuvihan aikana vuonna 1742 hävittivät. Vuodesta 1776 lähtien torni toimi vankilana aina vuoteen 1891, jolloin viimeiset vangit siirrettiin Kakolaan. Muistona tuosta ajasta tornin pohjakerros (kuvan lattian alla) on säilytetty vankityrmänä, jakautuen neljään selliin, joista kaksi on avoinna yleisölle.
Museon aikana tornin kaksi ylempää kerrosta ovat toimineet mm. asekokoelman sijoituspaikkana. Sen jälkeen kuvassa näkyvän alemman tason täytti 1980-luvulta lähtien kaupunkiarkeologisen kaivauksen ennallistus. Rakenteen ulkosivuilla oli esillä kaivauksissa saatuja maalöytöjä.
Nyt on vuorossa Turun linnan omaa historiaa esittelevä perusnäyttely. Kuvan vitriiniin tulee henkilöitä linnan historiasta, mutta keitä? Siitä myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti