tiistai 5. maaliskuuta 2013

Yksi esine – monta valokuvaa

Ennen kuin museoesineet viedään näyttelyyn, toimitetaan ne valokuvattaviksi. Kuvat päätyvät esinetiedoin varustettuihin luetteloihin, joita yleisö saa tarkasteltaviksi kosketusnäytöiltä. Harvoin riittää yksi valokuva esineestä, sillä museovieraille halutaan esitellä yksityiskohtia, ornamentteja ja puumerkkejä.  Esineen pohjasta voi löytyä ajoitusta helpottava leima tai tieto valmistajasta ja valmistuspaikasta. Näyttelyyn tulevien esineitten lopullista määrää ei kukaan vielä ole laskenut, mutta varovaisenkin arvion mukaan reilusti yli tuhat, ainakin jos lasketaan pienoismallien pikkuruiset esineet mukaan. Valokuvaajalle riittää töitä viikkokausiksi näyttelyesineitten parissa.

Valokuvausstudiossa tutkija valokuvaaja Martti Puhakka asettelee kuvattavaksi koristeellisia höyliä. Kuva  Mikko Kyynäräinen.


Useimmiten esine on otettu näyttelyyn löytöpaikan tai käyttötarkoituksen vuoksi, mutta varsinkin näyttelyn ”karkkiseinään” on valittu esineitä esteettisyyden perusteella. Monet käsityötuotteet ovat todellisia taideteoksia. Kotiseutumuseoiden kokoelmiin on päätynyt kaiverruksin ja maalauksin koristettuja rukinlapoja, mutta niitä löytyy myös Turun museokeskuksen varastoista. Ei ihme, että esineiden koristeet ovat mykistävän kauniita, sillä onhan niistä monet valmistettu morsiuslahjoiksi ja sulhasmies on pannut parastaan. Taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia saattaa olla myös ihan tavallisissa arkisissa työkaluissa. Mukavampi oli timpurin työskennellä, kun työkalu oli kokonaan itse valmistettu ja viimeistelty sydämin ja kukkaornamentein.

Salme

1 kommentti:

  1. Hienoa jos metalliesineistäkin saatte leimat ja muut pienet yksityiskohdat myös kävijöiden nähtäville. Ne ovat mielenkiintoisia ja tavalliset kävijät eivät pääse niitä muuten näkemään.

    VastaaPoista